Kosovski Albanci traže od Srbije zaostale penzije

Predstavnici albanskih penzionera na Kosova ponovo su zatražili od kosovskih vlasti i međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Srbiju kako bi rešila pitanje kompenzacije penzija.

Kako prenosi Radio Kim, Predsednik Saveza penzionera Kosova Šaban Kajtazi zatražio je od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da Albancima s izmiri zaostale penzije. Oni tvrde da im država Srbija duguje čak dve milijarde evra.

Nekadašnji ministar u kosovskom Ministarstvu za rad i socijalno staranje Nenad Rašić, kaže da se zahtevi za penzije odnose na one koji su radili u preduzećima u centralnoj Srbiji ili u srpskim preduzećima na Kosovu do 1999.

Prema njegovim saznanjima, do 1999. njihov broj bio je oko 99.000, ali se s vremenom drastično smanjio i sada je oko 20.000.

Albanci tvrde da zahteva za penzije iz Srbije ima oko 50.000. Prema saznanjima “Novosti”, pojedini Albanci koji smatraju da imaju pravo na penziju podnose zahteve srpskim advokatima na KiM.

“Albanci uglavnom ne prihvataju način na koji bi mogli da ostvare primanja iz Srbije. Većina njih ne želi ili ne poseduje srpska dokumenta”, kaže Rašić.

U Ministarstvu za rad u Beogradu kažu da je isplata penzija obustavljena 1999, po dolasku međunarodnih snaga.

“Od tada je sva dokumentacija nedostupna Fondu. Uspostavljen je paralelni penzijski sistem. Pravo na osnovnu penziju na KiM na teret budžeta Kosova imaju svi koji su navršili 65 godina života, s tim da se ona uvećava za sve penzionere koji su 15 godina bili osiguranici prethodnog fonda”, kažu u Ministarstvu.

Uprkos problemima, uspostavljena je isplata penzija i drugih prava stečenih na području KiM svim korisnicima koji su dostavili Fondu novu adresu stanovanja, bilo da su napustili to područje ili su nastavili tamo da žive.

“Po donošenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 17. aprila 2012, obezbeđeno je svim ranijim korisnicima penzije s teritorije KiM da podnesu zahtev za ponovnu uspostavu isplate”, kažu u Ministarstvu.

Do sada je Fond primio oko 12.000 zahteva sa KiM i uspostavio isplatu svima koji su za to ispunjavali uslove. Razlog odbijanja je najčešće nekompletna dokumentacija, dok je manji broj odbijen jer prima penziju od privremenih organa, što Zakon o PIO ne prihvata.