STOJANOVIĆ: FORMIRANJE ZSO USLOV ZA POVRATAK U INSTITUCIJE

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da bi jasna volja da se otpočne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je dogovoreno u Briselu, bio opravdan razlog za povratak Srba u kosovske institucije.
“Onda kada vidimo konkretnu i jasnu volju da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština na način kako je dogovoreno, ne nekim improvizacijama i novim izmišljotinama, onda će postojati opravdan razlog da se mi vratimo u institucije i radimo na onom što je za nas najznačajnije”, rekao je Stojanović za Tanjug.
Do tada ne vidim smisao našeg ponovnog povratka i rada u političkim organima, ocenio je Stojanović istakavši da Srbi jesu prisutni na svojim radnim mestima i da se trude da sprovedu sve projekte koji su započeti ali i neke nove, ali da neće učestvovati u političkom radu dokle god ne vide spremnost da se zaista otpočne rad na formiranju ZSO.
Stojanović je istakao da Srbi žele da formiraju ZSO onako kako je dogovorena, a ne nekim novim improvizacijama ili nekim novim načinima koji nemaju veze sa originalnim dogovorom.
“Ne želimo da nam se desi ono što se desilo sa nekim ranijim dogovorima i planovima, setićete se da mnogo odredaba iz Ahtisarijevog plana apsolutno nije sprovedeno onako kako je planirano, već su u implementaciji vrlo često mnoga prava obesmišljena i potpuno izgubila na originalnoj zamisli i značaju koji je trebalo da imaju”, rekao je on.
“Mi kao politička elita, koja danas učestvuje u sprovođenju jednog dogovora koji je postignut na najvišem političkom nivou, apsolutno nećemo da dozvolimo da nam se tako nešto desi. Insistiramo na svakom slovu koje je dogovoreno u Briselu. Ukoliko u nama traže partnera da uradimo nešto što će biti manje od onog što je dogovoreno u Briselu onda kucaju na pogrešna vrata. Ta vrata se neće otvoriti i mi na to nećemo pristati”, istakao je Stojanović.
Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini i vladi bojkotuju rad institucija od oktobra prošle godine zbog niza zakona koji su usvojeni, među kojima je i Zakon o Trepči, a koji su, kako ocenjuju, u suprotnosti sa interesima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.
Izvor: Tanjug