Vučić: Boleće ih glava od naših pitanja u Briselu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je, povodom hapšenja na Kosovu i novih provokacija u Hrvatskoj, da Srbija neće slabiti, kako neki žele, već će biti snažnija

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić
 Vučić ocenio je da će na dijalog u Briselu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zakazanim za četvrtak uticati hapšenje Bogdana Mitrovića.

Vučić je naveo da ide u Brisel na razgovore sa Tačijem jer ne vidi drugi način za rešavanje problema osim razgovora.

Predsednik Srbije je upitao kako može da očekuje normalne i civilizacijske razgovore posle brutalnog hapšenja Bogdana Mitrovića koji je sa porodicom i grupom raseljenih Srba krenuo na Kosovo da obiđe svoje kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu.

“Boleće ih glava od naših pitanja, da vidimo šta će i kako misle da urade”, rekao je Vučić i dodao da je njegov posao da razgovara u Briselu, ali i da vodi računa o svim građanima, deci, pa i o Mitroviću.

“Uhapse čoveka od 75 godina. Pojavi se 20 junaka pod punom ratnom opremom, koji su strašno hrabri i Srbija treba da kaže ‘baš lepo ste uradili”, rekao je Vučić i podsetio i na oslobađanje Ramuša Hradinaja u Francuskoj koji je “lično učestvovao u žločinu”.

Predsednik je dodao da se lično uverio da ne postoji nikakav pokazatelj da je Mitrović bilo šta loše uradio.

Vučić je, u izjavi novinarima u Leskovcu, rekao i da podržava odluku generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića da napusti skup o nestalima u Zagrebu, posle uvreda iznetih na račun Srbije.

“Pozvao sam Odalovića i rekao da je dobro što je umeo da štiti dostojanstvo Srbije, ali sam rekao da je trebalo oštrije da reaguje i u lice kaže sve što misli o zločinima koji su činili protiv Srba na različitim mestima”, objasnio je on.

Vučić je rekao da je situacija mnogo teška za nas, jer neki ljudi misle da je uvek trenutak i prilika da se iživljavaju nad Srbima kada nemaju argumente za svoju politiku.

Ovo što se dogodilo u Hrvatskoj, kako ističe, navodi ga da se pita kakva je to Srbija kakvom bi se neki zadovoljili.

“Je li to nemoćna Srbija, slaba, na kolenima, ili bi ih zadovoljilo da Srbija ne postoji. Srbija ni ekonomski, ni vojni, ni politički neće da slabi, i biće sve snažnija. To je nešto što će nam donositi probleme i odnos u kojem će neki stalno tražiti da se stidimo sebe”, uveren je Vučić.

Poručio je da Srbija nema čega da se stidi, a pre svega ne svoje prošlosti, što imaju drugi.

“Nemojte da gotovo sve u okruženju podsećamo na nacističku prošlost i sila osovina u Prvom svetskom ratu, i svim drugim stvarima posle toga. Mi samo hoćemo mir i stabilnost, nikoga ne diramo”, podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da ovakvo ponašanje govori samo kolika nervoza postoji kod mnogih koji vide da Srbija, po njihovim aršinima, nije dovoljno slaba i mala, unižena i ponižena.

“Taj film nećete gledati”, podvukao je Vučić, dodajući da ga interesuje šta će strani prijatelji da kažu na hapšenja na Kosovu, kao i ponašanje Hrvatske.

“Čekaću celu noć naše prijatelje da vidim ima li još neki koji ima nešto Srbiji da kaže, a ponosi se nekom svojom ustaškom prošlošću”, naglasio je on.

Kazao je i da je bio meta napada Hrvatske samo zato što je deci rekao da navijaju za veće klubove, kao što su Crvena Zvezda ili Partizan.

“Zar Zvezda ili Partizan nisu veliki klubovi, veći od Dinama ili drugih hrvatskih klubova. Jer treba da bude zabranjeno deci da navijaju za veće ili srpske klubove. Od toga su napravili temu, ali nisu od ustaških znakova u Jasenovcu”, rekao je Vučić.

Kaže da je time počinio “strašan zločin, i da čeka da ga zbog toga pozovu u Hag”.

“Moj najveći zločin je bio što sam rekao da će, osim kolača, dobiti knjige jer čitaju ćirilicu”, podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će država posebno ulagati u zaštitu ćiriličnog pisma, srpskog identiteta i boriti se na miran način u njihovom očuvanju svuda.

“Time što će mene da vređaju neće me sprečiti u tome. Po svim međunarodno pravnim aktima imamo pravo na to”, zaključio je Vučić.