Osuda sve učestalijeg paljenja letinine povratnicima u Metohiji

Posle najnovijeg incidenta koji se sinoć desio kada su domaćinstvu Snežane Dubić u selu Suvi Lukavac zapaljeni seno, slama, štala i svinjac potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je na delu, kako je rekao, “organizovano nasilje nad Srbima povratnicima u opštini Istok”. Saopštenjem se oglasila i Narodna Stranka u kome upozorava da su poslednji incidenti ali i sve manji broj Srba u Metohiji dovoljno veliki razlog za brigu i povod da se aktivnije i konkretnije poradi na pitanju opstanka Srba u Metohiji.

 

 

 

 

 

Poslednji niz incidenata u Metohiji u kojima je Srpskim domaćinima izgorela letina, predstavlja još jedan u nizu pritisaka na povratnike i atak na njihovu imovinu.
Narodna Stranka smatra da je paljenje letine, za vreme pravoslavnih praznika, još jedna od poruka sa ciljem da se Srbi povratnici, koji žive u Metohiji, obeshrabre u nameri da opstanu na ovim prostorima ali i poruka svima onima koji žele da se vrate.
Narodna Stranka osuđuje paljenje letine povratnicima u selu Rudice, Suvom Lukavcu, Tučepu i jučerašnje u povratničkom selu Koš. Tražimo da misija Evropske unije i međunarodna zajednica koja je prisutna na Kosovu i Metohiji izvrši pritisak na vlasti u Prištini kako bi se počinioci ovih gnusnih dela kaznili, a institucije na Kosovu policije i sudstva konačno počele da rade svoj posao, pošto je očigledno da na stalne napade na povratnike nema adekvatnog odgovora u institucijama koje predstavljaju vlast na Kosovu. Očigledno je da kod vlasti u Prištini ne postoji dovoljno političke volje kako bi institucije na Kosovu radile svoj posao adekvatno, i to bih bila najbolja poruka kako su povratnici dobrodošli na Kosovu.
Poslednji incidenti ali i sve manji broj Srba u Metohiji je dovoljno veliki razlog za brigu i povod da se aktivnije i konkretnije poradi na pitanju opstanka Srba u Metohiji, nego što je to činjeno do sada. Ukoliko se i dalje nastavi sa neadekvatnim radom institucija na Kosovu i Metohji , a institucije nisu mesto koje štite prava Srba , onda je jasno da predstavnici Srba te institucije trebaju napustiti, navodi se u saopštenju Narodne Stranke.

“Četvrti incindent za samo sedam dana u opštini Istok i protesti u Đakovici jasan su pokazatelj da je na sceni organizovano nasilje nad Srbima. To je nedopustivo i već veoma ozbiljno”, upozorio jeministar za zajednice i povratak  Dalibor Jevtić, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Jevtić je ukazao da u danima praznika Srbi nemaju mira i da to mora prestati odmah.

“Zahtevam od svih nadležnih da odmah reaguju, zahtevam od onih koji daju garancije da ovakvih incidenata neće biti odmah sa reči pređu na dela. Srbima povratnicima poručujem da ne posustaju i da ne odustaju, baš onako kako to nije ni Bogdan Mitrović”, rekao je Jevtić sinoć nakon dobijanja informacije o novom napadu na Srbe u Istoku.

Porodica Dubić se u Suvi Lukavac vratila 2005. godine. Inače svi Srbi koji žive u ovom delu Kosova su, kako je rečeno ministru Jevtiću, veoma uznemireni i u strahu.