Bez patrijarha i članova sinoda nastavljeno obeležavanje jubileja SPC u Pećkoj Patrijaršiji [VIDEO]

Posetom episkopa Pećkoj Patrijaršiji nastavljeno je danas obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC. Osim vladike dabro-bosanskog Hrizostoma, niko od članova sinoda Srpske pravoslavne crkve nije došao danas u manastiru Pećka Patrijaršija u nastavku obeležavanja osam vekova autokefalnosti srpske crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije opravdava izostanak patrijarha srpskog Irineja godinama i zdravstvenim stanjem.

“Ovo je osamstogodišnji sabor naše crkve na čelu sa njegovom svetošću našim patrijarhom Irinejem, naslednikom Sv. Save. Ovaj sabor je počeo u Žiči. Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe ali veđina arhijereja su ovde prisutni, medju njima i episkop Raško-prizrenski koji je eto glavni ovde na raspetom Kosovu”, Izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Mitropolit Amfilohije rekao je za Radio Goraždevac da se ne slaže sa odlukom sinoda da orden Sv.Save dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom ali da će je ispoštovati.

“Što se mene lično tiče a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome”, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo episkopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

“Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodisnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio. Videćemo kako će to biti, jer za vreme obeležavanja sedamstopedeset godina (autokefalnosti), za vreme blaženog patrijarha Germana je bio vanredni sabor, pa zašto nebi i sada bio”, rekao je Amfilohije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve će večeras služiti večernje bogosluženje u manastiru Visoki Dečani. Sveta arhijerejska liturgija biće služena sutra u manastiru Pećka Patrijaršija.