KFOR na prelazima, od sutra normalizacija saobraćaja i režim nalepnica

(Foto: RTS)

Na prelazu Jarinje saobraćaj se odvija uglavnom iz pravca Kosova prema centralnoj Srbiji. Na prelazima su pripadnici KFOR-a i EULEX-a i sa druge strane pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, javlja reporter RTS-a sa prelaza Jarinje, prenosi Radio Kontakt Plus. 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je dan ranije saopšteno da će rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biti privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8:00 ujutru, kako bi se izvršila “neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica”. Naveli su i da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje dogovora prethodnog postignutog između Beograda i Prištine u Briselu.

RTS je ovog jutra kamerom zabeležio i kako će izgledati procedura postavljanja nalepnica, prenosi Radio Kontakt Plus. Podsećaju da je iz zvanične Prištine ranije potvrđeno da poseduju još iz 2017, a po dogovoru iz Brisela iz 2016. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će od sutra biti u upotrebi. 

(Foto: RTS video)

Sa sprovođenjem režima nalepnica počeće se nakon što su se specijalne jedinice Kosovske policije povuke sa prelaza na severu Kosova. Njih menjaju jedinice KFOR-a u naredne dve nedelje. 

“KFOR pozdravlja deeskalaciju u severnom delu Kosova i naredne dve nedelje će zadržati privremeno snažno i agilno prisustvo u tom području, u skladu sa aranžmanom i Rezolucijom SB UN 1244, kako bi se osiguralo sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja,” navode iz KFOR-a uz video snimak jučerašnje i jutrošnje situacije na prelazima. 

Povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije i režim nalepnica, kao i prisustvo KFOR-a na prelazima dogovoreno je dogovorom iz Brisela od 30. septembra, nakon krize koja je izbila usled reciprociteta za srpske registarske tablice, zbog čega su Srbi i blokirali za saobraćaj ove prelaze. Pritšinska strana se tokom, kako su isticali, reciprociteta za srpske registarske oznake pozivala na dogovr iz 2016. Upravo po ovom dogovoru planiran je upravo režim nalepnica koji tada nije sprovođen.