Vek i po od otvaranja Prizrenske bogoslovije

(Foto: Fejsbuk profil igumana Visokih Dečana Save Janjića)

Prizrenska bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije” obeležila je 150 godina od otvaranja.

Bogoslovija je otvorena 1. oktobar 1871. i trenutno je nastarija škola Kosovu i Metohiji. Pohađale su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima: patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle, patrijarh Irinej.

Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ prestala je sa radom juna 1999, odmah nakon doslaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju. 

U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen, kao i sve srpske crkve i domovi u Prizrenu. Bogoslovija je rekonstruisana do 2010. godine zahvaljujući donacijama Evropske unije, Srbije, Rusije i Norveške, da bi 2011. ponovo počela sa radom. Prvu godinu upisalo je tada ukupno devet učenika (većinom iz Eparhije raško-prizrenske).

Foto: Vladika Teodosije sa prvom generacijom bogoslova 2011. godine, SPC

“Početak rada ove Bogoslovije je veliki uspeh za našu crkvu i narod, a rekao bih i za grad Prizren, jer će dobiti jednu od svojih odlika i svi građani Prizrena, bez obzira koje su nacije i vere, treba da budu srećni jer je ova škola uvek imala svoje mesto u ovom gradu“, rekao je tada vladika raško prizrenski i rektor bogoslovije, vladika Teodosije.

Već 2017. godine prizrenska bogoslovija je bila među dobtitnicima Izuzetne Vukove nagrade za 2017. godinu.

Vest o proslavi godišnjice prizrenske bogoslovije podelio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.