19.7 C
Pec
1. jul 2022

Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu

Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog Goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.

„Već petnaestak godina je bila potreba, makar su tako Goraždani rekli da napravimo u čast i slavu popa Milivoja, ja sam napravio poprsje koje čeka. Ono se sada nalazi u Osojanima kod mog brata od tetke Sibina Đurića, samo čeka da se napravi postament i da onda postavimo i poprsje oca Milivoja“,

Čuveni srpski vajar Dragan Radenović kaže da je sveštenik Miletić heroj svoga vremena I da je učinio mnogo za Goraždevac I okolinu I sve Srbe koji tu žive.

„Čekamo da postavimo bistu u čast onog maltene svetitelja, sveštenika koji je u ona vremena za vreme drugog svtskog rata učinio mnogo za srbe, za Goraždane posebno, za Goraždevac mesto koji je postao simbol otpora, simbol trajanja i simbol budućnosti Srba na Kosovu I Metohiji”, kaže vajar Dragan Radenović.

Prota Milivoje Miletić je došao u Goraždevac 1904. godine, posle završetka Bogoslovije i rukopoloženja. Počeo je i preko dve decenije vršio bogosluženje u staroj crkvi brvnari. Imao je istovremeno više značajnih uloga, sve do poslednjeg daha 1956. godine. Bio je doživotni paroh Goraždevca i organizovao izgradnju nove crkve. Niz godina radio je i kao učitelj. Uporedo, dosledno, umešno i uspešno. Radio je ilegalno i borio se za ovaj kraj.

O vajaru Draganu Radenoviću:

Vajar Dragan Radenović rođen je 1951. godine u Sarajevu, osnovnu školu završio u Šibeniku, a Srednju mašinsku u Beogradu. Vojnu, Akademiju primenjene umetnosti, Pravni i Fakultet bezbednosti završio u Beogradu. Magistarske studije okončao u SAD, a doktorske disertacije u Moskvi. Oženjen je Dragicom, otac je dve ćerke i deda dvoje unučadi.

NAJNOVIJE

Više