Murati: 272 zaplenjena uređaja za kriptovalute trošila struju za 500 domaćinstava

(Foto: Profilna slika kosovskog ministra finansija na Fejsbuku)

Struja koju su trošile 272 mašine za rudarenje kriptovaluta a koje su rano jutros zaplenjene u zaseoku leposavićkog kraja, ravna je potrošnji električne energije za 500 domaćinstava, tvrdi kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

On se obratio javnosti nakon jutrošnje akcije kosovske carine i policije.

„U akciji carine i policije, u severnom delu zemlje, jutros su zaplenjena 272 uređaja Antminer. Ovi uređaji, ako se ostave da rade bez prestanka, troše približno 300.000 kVh električne energije, ili prosečnu potršnju za 500 domaćinstva. Sa sadašnjim uvoznim cenama to pada 60.000 – 120.000 evra mesečno. O tome govorimo kada kažemo da ne možemo sebi priuštiti nelegalno bogaćenje nekih, na račun poreskih obveznika“, naveo je Murati na Fejsbuku.

Akcija je sprovedena rano jutros u selu Trebiće kod Vračeva. Vračevo je selo kod Leška, opština Leposavić. Policija je potvrdila da je čak 272 mašina (delova opreme) za rudarenje zaplenjeno, jedno lice uhapšeno i da je akcija protekla bez incidenata.

Ovo je samo jedna u nizu akcija na sprečavanju popularnog rudarenja.

Tako je pre dva dana u Južnoj Mitrovici zaplenjeno 67 ovig mašina, a istog dana u selu Surkiš u Podujevu tri uređaja.

Kosovske vlasti su prošle nedelje odlučile da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na Kosovu i to u okviru vanrednih mera zbog energetske krize koja je zahvatila Kosovo.

Tako je i kosovski ministar finansija Hekuran Murati na današnjoj konferenciji za medije kazao da je odluka o zaustavljanju proizvodnje kriptovaluta na Kosovu bila neophodna.

Radi se o privremenom ograničenju proizvodnje kriptovaluta, „kako bi se sačuvali džepovi građana“, kazao je, a javili prištinski elektronski mediji.

Policija je naglasila da će se ovakve akcije nastaviti sve do potpune primene odluke kosovske skupštine i vlade.