Danas u Kosovskoj Mitrovici održan pojedinačni šahovski turnir

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Danas je u Hali sportova u Kosovskoj Mitrovici održan pojedinačni šahovski turnir u organizacija Šahovskog saveza Kosova i Metohije.

Nastupilo je 20 takmičara, iz Gračanice, Leposavića i Kosovske Mitrovice, od kojih je najmladji imao sedam a najstariji 65 godina.

Medju takmičarima i veliki broj posmatrača, koji za sada šahovsko iskustvo i znanje stiču preko interneta, i beleže dobar učinak, fino rangiranje, ali se još uvek ne upuštaju u klasičan duel.

Ono što je u celoj današnjoj priči najinteresantnije je da su dominirali mladi, medji njima i devojke, kojima je ova igra kažu simpatična, produhovljena i uvek drugačija u odnosu na prethodnu.

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Šah mi je bio hobi, ali kasnije sam počeo da ga ozbiljnije posmatram, tako da bih voleo jednog dana da se nadjem medju najboljima, da budem vele majstor kaže 15-to godišnji Mihajlo Sofronijević.

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Sedmogodišnji  Kristijan kaže da je šah najbolja igra i da podjednako voli i kralja i kraljicu i sve ostale figure, i da je do sada već zabeležio dve pobede. Za sve to je zahvalan majki koja ga je uputila u osnove ove drevne veštine.

Zogović Slobodanka, je uzorom na oca počela da se šahom bavi iz hobija, ali sad je i prvi put takmičarski bila raspoložena tako da je oprobala svoje znanje sa kako kaže mnogo jačim od sebe, što neće biti razlog za odustajanje već želja za napredovanjem.

(Foto: Radio Mitrovica sever)

U Gračanici se sami finansiraju, ponekad usledi neka donacija od lokalnih privrednika i to su jedina sredstva kojima se održava ŠK “Vidovdan” koji trenutno okuplja oko 30 članova. Redovni su učesnici na svim turnirima u Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, ali imaju želju da i oni to organizuju, ali bez prostorija i ozbiljnijeg odnosa zajednice za sada se to ne može, kaže Slobodan Mkasimović iz ŠK “Vidovdan”.

I na kraju da kažemo da je na danas održanom turniru prvo mesto osvojio Predrag Guberinić, drugi je bio Aleksandar Kostić, a treći Rade Marković.

Pročitajte još:

Šah sve popularniji u Goraždevcu