21.6 C
Pec
6. jul 2022

Opasni ljudi, a ne psi

Izvor:Kim

U zgradi nekadašnjeg Školskog centra u Obiliću, kao i u samom gradu, sve je manje Srba. Trenutno tu živi samo pet srpskih porodica. Pored izolacije i svakodnevnih problema, često doživaljavaju i neprijatnosti od strane većinskog stanovništva. Najnovija je zabeležena pre tri dana kada je na psa Nikole Timše pucao komšija Albanac. Slučaj je prijavljen policiji.

Incident se dogodio dok je Nikola šetao svog ljubimca. Kako je ispičao za RTV Kim sve je počelo zbog sukoba između njegovog i dva psa koje je šetao čovek albanske nacionalnosti. Neimenovani Albanac je, kako tvrdi Nikola, najpre udario njega a potom izvadio pištolj i pucao u njegovog psa.

„Napad se dogodio u sredu u popodnevnim časovima oko 14:30, ja sam kao i obično pustio svog psa da se prošeta i da ga nahranim. Već par dana unazad u isto vreme i jedan čovek šeta dva psa, jednog puštenog, a drugog na lancu. Taj koji je pušten, kao i svakog dana ušao je u naše dvorište Školskog centra. Vlasnik nije reagovarao na ulazk svog ljubimca u tuđi posed“, rekao je Nikola Tišma.

On dodaje da je nakon nekog vremena uspeo da izbaci sunarodnikovog psa iz dvorišta, međutim kada je stigao do kapije usledile su psovke sa suprotne strane, kao i udarac motkom.

„U tom trenutku je moj pas izašao i započeo borbu sa njegovim. Iako je vlasnik video šta se dešava među njima, nije pokušao da ga odvoji, dok ja mog delimično jesam. Čak je pustio i drugog psa sa lanca, pa nisam više bio u mogućnosti da reagujem. Uprkos mojim pokušajima da ih odvojim i spasem svog ljubimca, nisam uspevao“, kazao je Nikola.

Nakon toga je, kako tvrdi taj čovek izvadio pištolj.

„Naočigled troje maloletne dece izvadio je oružje i hladnokrvno pucao na mog psa. Tek kada je usledio pucanj, on je povukao svoje pse i otišao uplašen znajući šta je učinio“.

Nikola je slučaj prijavio Kosovskoj Policiji.

„Slučaj je prijavljen policiji i prema našim saznanjima čovek koji je pucao na mog psa je priveden, ali nažalost vrlo brzo i pušten sa pravom da se brani sa slobode“, dodao je Nikola.

Ovo je, inače, drugi napad na Nikolu iz vatrenog oružja. Kaže da je probleme doživljavao i u Obiliću i u Prištini. Njegov pas je operisan ali je i dalje životno ugrožen.

Nikola u Obiliću živi sa majkom Natašom.

Nataša Tišma ističe da ovo nije bio samo pucanj na psa, već dokaz da nisu poželjni i bezbedni u svojim domovima.

„Plaši me sama pomisao da bi na tom operacionom stolu umesto našeg psa, mogao da se nađe i moj sin“, navela je ona kratko.

Kažu da žive u teškim uslovima, ograničenom kretanju, a Nikola je i bez posla. Ističe da im niko od predstavnika institucija ne izlazi u susret i da im se godinama unazad niko nije obratio, kao ni sada povodom ovog poslednjeg slučaja.

„Normalno da bih posle ovoga otišao odavde jer ovakve stresne situacije nisu nikome drage.  Mislim da ne bi bilo lepo da se ovakve stvari ponavljaju,“ istakao je Nikola.

Napominje da su uplašeni za sopstvenu bezbednost.

NAJNOVIJE

Više