Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

“Godinama smo svedoci otvorene opstukcije vladavine prava, kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema našoj crkvi kao najstarijoj verskoj instituciji na ovom prostoru”, navodi se u reakciji Eparhije raško-prizrenske.

Odnos upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane kosovskih institucija, uz veliki broj pljački i napada na njene hramove, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, “jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji”.

“Eparhija raško-prizrenska još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku pravoslavnu crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji”, ističe se u saopštenju Eparhije.