U Leposaviću počela Letnja škola mladih matematičara KiM

(Foto: Facebook, Leposavić portal)

U Leposaviću je uz bogat kulturno umetnički program koji je pripremio KUD “Kopaonik”, otvorena Letnja škola mladih matematičara Kosova i Metohije u kojoj će učestvovati 80 učenika osnovne škole, uzrasta od trećeg do sedmog razreda, objavljeno je na Fejsbuk stranici Leposavić portal.

Manifestaciju su organizovali matematički klub “Diofant” iz Valjeva u saradnji sa Opštinom Leposavić.
Zamenik Gradonačelnika Leposavića Branimir Vukadinović kaže da se ova letnja škola organizuje za učenike trećeg, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole i namenjena je deci sa Kosmeta talentovanoj za matematiku.
“Jako smo zadovoljni što je ovoliki broj dece izabran da učestvuje, znači da imamo nadarenu i talentovanu decu sa celog Kosova. Interesovanje je bilo veliko i to samo pokazuje da su svi oni željni znanja koje će im budućnosti svakako biti od koristi”, rekao je Vukadinović, prenosi Leposavić portal.

Odabir učenika, učesnika letnje škole je, na osnovu mišljenja škola i rezultata matematičkih takmičenja, izvršila Školska uprava Kosovska Mitrovica i matične škole iz opštine Leposavić.
Načelnik Školske uprave za KiM Ivan Zaporožac je istakao da mu je izuzetna čast da učestvuje u jednoj ovakvoj manifestaciji koja je okupila ovoliki broj talentovane dece sa naših prostora.

“Izuzetnu zahvalnost dugujemo matematičkom klubu ‘Diofant’ i opštini Leposavić koja je omogućila da se sva deca ovde okupe i da pokušaju da otkriju sve matematičke tajne koje će im koristiti u daljem školovanju”, rekao je Zaporožac.
On je dodao da će se potruditi da ovo ne bude jedini kamp ovakve vrste i pozvao sva društva nastavnika da se okupe i organizuju slične manifestacije.

“Ja se nadam da ovo neće biti jedini kamp ovakve vrste na Kosovu i Metohiji pa ovom prilikom pozivam društva nastavnika biologije, geografije, istorije, sportska društva takođe, da dođu ovde i vide ovakav jedan događaj, da vide da imamo jako talentovanu decu i da u najskorije vreme zajedno pokušamo da organizujemo još ovakvih događaja”, rekao je Zaporožac.Poznato TV lice i autor emisije “Kvadratura kruga” Branko Stanković, koji je i otvorio letnju školu matematike, rekao je da je kvadratura kruga jedan od najvećih problema u matematici i dao savet učesnicima kampa i mladim matematičarima da ne dozvole da u životu budu samo broj.

“Pošto je ovo letnja škola matematike, ovde su izabrana talentovana deca i ja im želim da im u životu ne bude sve samo broj, računica i matematika, neka bude malo i hemije, bar u ljubavi, jer dolazi novo doba koje stvara novog čoveka koji treba da bude robot, rob ili broj. Želim im da svako od njih bude svoj, a ne neki tamo broj”, rekao je Stanković.