1.9 C
Pec
4. dec 2023

Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja

Izvor:Kim

U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.

Na praznik Svete Trojice tradicionalno se u Lipljanu održava manifestacija Dani opštine. Tako i ove godine, u porti crkve okupio se značajan broj Srba. Prisustvovali su prazničnoj liturgiji koju je služio iguman manastira Crna Reka,otac Andrej zajedno sa lipljanskim parohom Dragišom Jerinićem i drugim sveštenicima Eparhije raško-prizrenske.

„Kao i u stara vremena tako smo se i sada potrudili da crkvena porta bude oaza mira i u duhovnom i u telesnom smislu. Sama porta je neki odraz i obraz naš koji pokazuje kakvo je naše stanje. Nažalost pored toga što je proterano mnogo naroda silom, sad nas boli kada vidimo da neki naši ljudi prodaju ali bez obzira na sve to mi smo voljni da ostanemo i opstanemo na ovim svetim prostorima i zato smo preduzeli širu akciju uređenja crkvene porte, uređenja stare i nove crkve. U novoj crkvi pokrenuli freskopis, izgradnju novog ikonostasa sa novim ikonama da bi se dostojno pripremili za narednu godinu za Svetog Flora i Lavra da dostojno proslavimo jedan nama značajan jubiljej, devedeset godina od početka izgradnje crkve“, kaže otac Dragiša.

Dodaje da je saborovanje jako bitno za preostalo stanovništvo. „Kao što se u hramu okupljamo da se sjedinimo sa Bogom, tako je neophodno da se posle liturgije okupimo za trpezom ljubavi, da bi se okrepili, jedni druge pitali za muke, za nevolje, za radosti i sve ostalo“, kaže lipljanski paroh.

Ovaj praznik za preostale lipljance ima veliki značaj. Crkveno dvorište za njih predstavlja jedino mesto okupljanja i druženja. Ipak,bez obzira na današnju lepu atmosferu i graju koja se čuje, tužni su zbog činjenice da sve više Srba napušta ovaj gradić.

„Današnji Trojičin dan proslavljali su i naši preci, mi nastavljamo tradiciju u mnogo manjem broju i obimu ali smo se potrudili i hvala svima koji su došli, verujućem narodu Crkvene Opštine Lipljan. To nam daje nadu da za ostanak na ovim prostorima, mada nam se broj više od 20 puta umanjio. Trenutno živi manje od 300 Srba u Lipljanu što je veoma porazna cifra, nažalost, pre 10 dana prodate su na 10 metara udaljenosti od crkve tri srpske kuće i to nam ne daje mira. Znate za incident sa zastavom, vidite Bogu hvala, novu smo postavili. Imamo dogovor sa policijom da oni čuvaju preko noći, pošto smo mi ovde preko dana“, ističe Slavomir Mirić član Crkvene opštine Lipljan.

„U Lipljan dolazim kad je praznik, ali i kada mi neki lipljanci umru obavezno dolazim na sahrane, bio sam na Uskrs, sad za Sveti Trojicu, za Svetu Bogorodicu. Lipljan je poznat po saborima , imamo dve crkve od kojih je jedna najstarija na Balkanu“, kaže Nebojša Debeljković, raseljen iz Lipljana.

Dane opštine Lipljan prati kulturno-umetnički program koji je počeo još juče. Danas se održava manifestacija Izbor za najbolju Kosovsku pogaču. Više od trideset žena sa teritorije ove opštine umesilo je tradicionalnu pogaču ali i različita peciva i kolača.

„Svake godine učestvujem na Pogačijadi. Pre tri godine sam dobila prvu nagradu, sada sam ponovo došla, prošle godine nisam učestvovala. Važno mi je da se družim sa ovim gospođama ovde. Praznik nam je značajan, proslavljemo tri dana Sveta Trojicu, ne radimo, očekujemo goste. Ovo je stara kosovska pogača, nosila se za zdravice, svadbe, kršenja, kada dođe mlada u kuću, mešalja i bačica izađu da igraju sa pogačom, to je bilo odvuke. Nijedan praznik ne može da prođe bez kosovske pogače, mesi se za slavu, kršenje, sabor, uvek je bilo, to je radila moja svekrva i ja sam preuzela taj običaj“, kaže za Kim Zlatija Dekić iz Donje Gušterice.

„Žene iz Livađa tradicionalno učestvuju u pogačijadi, mešenju pogače i pravljenju tradicionalnih jela. Godinama smo tu, u suštini, žene iz Livađa i održavaju ovu tradiciju, ove godine učestvuje 16 žena u mešenju pogača, pita, slatkiša i slanih peciva. Ovo je prilika da se svi okupimo na jedno mesto, ja jedva čekam da se održi i sledeće godine. Ja se trudim da forsiram žene da se družimo, učestvujemo na ovim tradiconalnim manifestacijama“, kaže Mirjana Stojanović iz Livađa.

Dani opštine traju tri dana. Počeli su u Skulanevu, a tokom dana će biti održan polufinalni izbor Kosovke devojke za opštinu Lipljan i kulturno-umetnički program. Sutra će u Dobrotinu nakon liturgije u tamošnjoj crkvi biti održana izložba domaćih proizvoda i ručnih radova, dok je za popodne predviđen defile u narodnim nošnjama svih učesnika ansambala i kulturno-umetničkih društava sa centralnog Kosova, nakon čega će svečano biti zatvoren trodnevni program.

NAJNOVIJE

Više