„Čekajući kraj partije“ premijerno u Gračanici

Detalj iz predstave "Čekajući kraj partije" Narodnog pozorišta u Prištini (Foto: NPP)
Detalj iz predstave "Čekajući kraj partije" Narodnog pozorišta u Prištini (Foto: NPP)

Predstava „Čekajući kraj partije“ po tekstu Semjuela Beketa, a u režiji Nenada Todorovića biće premijerno izvedena u petak 21. juna u Gračanici.

Komad „Čekajući kraj partije“ Narodnog pozorišta u Prištini će biće premijerno odigran 21. juna od 19.00 na Sceni „Usnija“, Kajmakčalanska bb u Gračanici.

Tekst kultne drame Semjuela Beketa „Čekajući Godoa“ su adaptirali Branislav Nedić i Nenad Todorović.

U predstavi „Čekajući kraj partije“ igraju: Nikola Đorđević, Nikola Stanković, Milan Popović, Đorđe Velimirović i Snežana Džogović.

O piscu

Semjuel Barkli Beket (13. april 1906 – 22. decembar 1989) je bio irski romanopisac, dramaturg, pisac kratkih priča, pozorišni reditelj, pesnik i književni prevodilac.

Njegov pozorišni i književni rad odlikuju sumorna, bezlična i tragikomična iskustva života, često u kombinaciji sa crnom komedijom i besmislom.

Kako je Beketova karijera napredovala, njegovo delo je postajalo sve minimalističkije, uz sve više estetskog i jezičkog eksperimentisanja. Ubraja se među poslednje modernističke pisace i jednu od ključnih figura u onome što je Martin Eslin nazvao pozorištem apsurda.

Nobelevu nagradu za književnost dobio je 1969. godine.

Više detalja o predstavi „Čekajući kraj partije“ čije je premijerno izvođenje zakazano za 21. jun u Gračanici, repertoaru i aktuelnostima iz života i rada Narodnog pozorišta u Prištini možete pronaći ovde.

U Gračanici je tokom prošle nedelje nastupila glumačka zvezda bivše Jugoslavije Tanja Bošković. Predstava “Uspomene Sare Bernar” odigrana je kao plod saradnje NPP i JUK Herceg festa.