Korona usporila privredu, najgore prošli manji privrednici

Piše: Maja Živković

Pademija korona virusa uticala je na skoro svaku oblast ljudskog života. Pored povećane stope smrtnosti usled oboljevanja, veliki trag je ostavila i na privredu, ali i na društveni život.

Prazne ulice, gradovi, zatvoreni restorani i škole,  pre skoro godinu dana bili bi dobar opis za utopisjki grad, a danas svakodnevnica na koju je populacija širom sveta prinuđena.

Da je korona virus toliko svemoćan u prvi mah se nije verovalo, ali se kasnije pokazalo da upravo zbog nevidljivog neprjatellja u jednom danu sve može stati, i život i privreda i ekonomija.

Zbog zabrane okupljanja i proslava, restorani su prazni. Veliki udar na džep privrednika, ali i društveni život.

Jedan od restorana u pomoravlju

Savadbena sala u restoranu “Stars”u Gornjem Kuscu kraj Gnjilana već je skoro godinu dana prazna, prevrnute stolice na stolovima, nakupila se prašina, jer za sve ovo vreme u nju niko nije kročio. I diskoteka na spratu iznad je prazna, a kako se priseća mladi Aleksandar Kostić, jedan od gazdi ovog kompleksa, subotom je uvek bilo prepuno mladih. Pored finaskijskih gubitaka, postoje gubici upravo i u tome da je mladima virus uskratio jedino mesto za druženje.

“Nekada se ovde okupljao veliki broj mladih iz čitavog Pomoravlja, sada se nisam video sa nekim drugarima baš dugo, navršiće se godinu dana uskoro, a da ne pričam o finasijskim gubicima. Za sve ovo vreme od kada ne radimo, okvirno mislim da smo u gubitku za 30 hiljada evra, jer smo baš imali dosta zakazanih proslava, bukvalo celo leto je bilo rezervisano, ali i posle toga”, kaže dvadesetdvogodišnji Aleksandar.

Aleksandar smatra da su imali sreće što je njegova majka zaposlena, pa su imali redovna primanja u domaćinstvu, a pomogla im  je i ušteđevina. Međutim, kako on i njegov brat Nemanja nisu nigde zaposleni, odlučili su da se preorjentišu dok restoran i diskoteka ne počnu da rade pa su u kompleksu zgrade otvorili manji lokal sa brzom hranom.  

Prestanak rada ugostiteljskih objekata uticao je i na ljude iz ovog sela koji su sezonski bili zaposleni u restoranu i diskoteci. Ostali su bez  zarade, koja je mnogima bila i jedini siguran izvor prihoda.

Ograničeni kontakti, okupljanja, zabrana proslava svakako su ostavili  uticaja i na fotografe i snimatelje. Kako nema venčanja i proslava, smanjena je i potreba za anagažovanjem fotografskih studija koji će zabeležiti te trenutke.

Grafički dizajner i fotograf Marko Stanković iz Gornjeg Kusca kaže da je pandemija korona virusa smanjila obim posla, ali su ipak stagnaciju iskoristili da se usavrše i sezonu posle virusa dočekuju spremniji.

Arhivska slika
Foto: M&S STUDIO

“Pandemija je uticala na naš rad, pošto su otkazane sve vrste proslava, otkazani su  svi naši poslovi vezani za iste. Sezona 2020. je bila jako lepo isplanirala, svi datumi su bili popunjeni, ali eto, ne može uvek sve ići po planu i opet se vraćamo na onu našu “zdravlje je najbitnije”.
Gubitak je veliki svakako, apsolutno je sve otkazano, čak je i sezona 2021. upitna, ali smo mi to slobodno vreme iskoristili i malo više radili za sebe, realizovali neke ideje koje su zahtevale slobodno vreme, edukovali se dodatno, pošto ovaj posao radimo iz ljubavi, nismo dozvolili da oprema stoji i čeka bolja vremena, tako je i naša publika koja nas prati imala priliku da često vidi nove fotografije i video materijal”, kaže Marko.

Pored proslava ova mlada ekipa “M&S” fotografskog studija oprobala se u snimanju video spotova sa popularnim pevačima, međutim i to je virus odložio.

Ekipa M&S STUDIO

“Što se tiče muzičkih spotova tačnije “covera”, čak je i na tom polju došlo do zatišja, kad muzičari imaju posla i angašovanja, onda i ulažu u sebe i reklamu i stalno snimaju nešto novo.
Kada je u pitanju uticaj virusa na novčani prihod, možemo slobodno da kažemo da je jako uticao, jednostavno moze se reći, od planiranih prihoda i ispunjenih datuma došlo je do toga da nema posla i kao da se cela godina briše”, poručuje Marko i dodaje da nikakvu pomoć institucija nisu imali, ali da čekaju bolja vremena, jer kako istče nije sve u materijlanom, bitno je da se posao voli.
 

I domaća radinost se kao i veći privrednici našla na udaru virusa. Rada Antansković iz Šilova koja se bavi izradom dekoracija za svadbe i ostalih vrsta slavlja i spremanjem domaćih peciva, deli istu sudbinu kao i mnogi samostalni privrednici. Međutim, kod nje se nedostatak zarade osetno primeti, jer zarada nije bila ogromna, ali je pomagala kućnom budžetu.

Rada Atanasković

“Sve se promenilo, nema svadbi, nema veselja, pa je samim tim mnogo manje posla. Sve se svelo na porodične ručkove. Posla skoro da nema, ranije je za sezonu uvek bilo dosta narudžbina”, ističe Rada.

Pandemija korona virusa je po ocenama stručnjaka jedino pozitivno uticala na online kupovinu. Za vreme ograničenog kretanja porastao je stepen kupovine preko interneta. Ekonomisti kažu da je to mač sa dve oštrice, zato što samim tim raste i stepen sive ekonomije i prodaje na crno.

Clanovi HO “Kosovsko Pomoravlje”, autori sajta Kupuj sa Kosmeta

Međutim, postoji mnoge online platformi za kupovinu koje su registrovane i nude beezbednu  sigurnu kupovinu.  Online prodavnca “Kupuj sa Kosmeta”, je jedna od sigurnih platformi za kupovinu, ali i prva internet prodavnica sa Kosova. Nastala kao zamisao mladih iz humantarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje”, olakšla je prodaju proizvođačima iz srpskih sredina. U trenutku kada su pijace bile zatvorene, a i kasnije preko internet prodavnice ponuđena je mogućnost sigurne i bezbedne prodaje  i kupovine.

“Prodaja je najbolje išla za vreme praznika, bilo je više porudžbina nego inače. Međutim, imali smo problem sa neusaglašenim epidemiološkim merama između Кosova i Metohije i Centralne Srbije, ali i između mesta na КiM. Samim tim se često kasnilo sa isporukom, a porudžbine iz inostranstva smo morali da odbijemo i zamolimo kupce da sačekaju da se stanje stabilizuje. Veoma smo zadovoljni i srećni što smo ovog meseca imali najveći broj”, poručuje Nikola Vasić pokretač platfome “Kupuj sa Kosmeta”.

Gradimir Živković iz Donje Budrige je jedan od zadovoljnih korisnika online prodaje.

“Internet prodavnica koju su osmilsili ovi mladi i vredni ljudi je stvarno za pohvalu. I za vreme kada nismo mogli da se krećemo i kada su uvedene blaže mere, značajno nam je kada možemo da prodamo svoj proizvod i znamo da će sigurno stići do kupca. Ja sam do sada preko online prodavnice prodao na stotine tegli ajvara, pindžura i ostalu vrstu zimnice”, rekao je Gradimir.

Ove godine u martu mesecu navršiće se godinu dana od kako je Svetska zdravsrtvena organizacija proglasila globalnu pandemiju korona virusa. Za godinu dana svet se promenio u zdravstvenom, privrednom i ekonomskom pogledu. Međutim, ekonomija i privreda se ponovo mogu obnoviti, izgubljeni novac se može povratiti, ali neizbrisiv i nenaknadiv gubitak koji ostaje zauvek najbolje znaju i pamte porodice  preminulih od korona virusa.