Stankovići iz Sevca podno Šare gaje maline i prave šarski sir, ali žive na rubu egzistencije

(Foto: N. Milosavljević)

Selo Sevce, na sevroistočnom delu Šar planine kroz koje protiče Lepenačka reka danas broji oko 300 domaćinstava koja se pretežno bave poljoprivredom. Porodica Stanković iz ovog mesta obrađuje oko 10 hektara zemlje, proizvode i čuveni šarski sir, ali jedva preživljavaju.

Dragan i Biljana Stanković sa troje dece žive na samom ulazu u Sevce. Iako im je kuća napravljena sredstvima opštine Štrpce, jedino stalno primanje im je socijalna pomoć i dečiji dodatak.

“Živimo od socijalne pomoći i bavimo se stočarstvom, pravimo sir i tako živimo. Nama je potreban posao, bez posla ne možemo da opstanemo. Da bih ja prehranio svoju porodicu, potrebna su mi stalna primanja. Što se poljoprivrede tiče radimo sve, obrađujemo njivu, gajimo maline, držimo stoku”, priča za naš portal Dragan Stanković.

Porodica Stanković Sevce (Foto: N. Milosavljević)

Od mehanizacije, kaže Dragan, ima samo jedan traktor.

“Potrebni su mi freza, kosa i drljača, da bi obrađivao maline i kosio livade. Ja to nemam, pa moram da plaćam drugima da mi kose. Takođe potreban mi je i mali berač, jer je ovo planinsko mesto, brdovito”, dodaje Dragan.

Dragan zbog narušenog zdravstvenog stanja ne bi trebalo da radi teže fizičke poslove, ali kako bi prehranio svoju decu, primoran je da se bavi poljoprivredom.

Porodica Stanković Sevce (Foto: N. Milosavljević)

Njegova supruga Biljana proizvodi šarski sir i to po najstarijem receptu. Za sada imaju samo jednu kravu, od koje, kako kaže Biljana, na nedeljnom nivou napravi 10 kilograma sira.

“Stavim malo da se smlači mleko, pa posle stavim dve kašike maje i sačekam sat i po vremena. Posle ga poparim sa vrelom vodom i opet sačekam da odstoji 20 minuta i pritiskam, da bih ga opet poparila sa vrelom vodom i stavila da se ocedi i sutradan formirala grude od sira”, otkrila nam deo recepta ova mlada domaćica iz Sevca.

Šarski sir (Foto: N. Milosavljević)

Ali ovo nije sve. Da bi šarski sir bio kvalitetan potrebno je da se mesec dana suši na tamnom mestu uz dobar protok vazduha, nastavlja Biljana.

“Ako se ne osuši, on nije lep. A mladi sir kada pravim, njega ne sušim, već odmah iz krpe može da se osoli i da se jede”, dodaje ona.

Nekada se svako domaćinstvo u ovome kraju bavilo proizvodnjom sira, a danas ih je sve manje, pričaju Dragan i Biljana.

Porodica Stanković Sevce (Foto: N. Milosavljević)

“Sir prodajemo na pijaci u Štrpcu, a dolaze i ljudi kod nas kući kako bi kupili sir. Nekada prodaja ide dobro, nekada ne. Ovde u Sevcu većinom starije žene proizvode sir, ja sam možda jedina mlađa koja to radi”, navodi Biljana.

Šarski sir može da se napravi od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka, a procedura je slična, tvrdi naša domaćica.