Jakšić otvoreno pisao Vučiću: Grade mi bazu blizu kuće, pored Kačanika, dodaćeš uskoro da Srba nema ni u Kolašinu

„Neposredan povod da ti se javno obratim je izgradnja vojno-policijske baze na samo 500 metara od moje porodične kuće u naselju Gornji Jasenovik, opština Zubin Potok“, nekadašnji poslanik u skupštini Srbije, i lider Srba sa Severa Marko Jakšić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije. 

„Rezultati koje si postigao u ovih deset godina su katastrofalni. Što više pregovaraš Кosovo je sve dalje od Srbije. Odstupi majstore. Dozvoli da se u Skupštni Srbije formira na osnovu platforme novi pregovarački tim“, poručio je na pertu Predsedniku Republike.

Nezadovoljan odlukama, ali i potezima kosovske vlade o izgradnji policijski baza u njegovom rodnom kraju – Ibarskom Kolašinu, tvrdi da je za iste navodno glasao nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

„Kao član vlade glasao je da se izgrade ovi vojni objekti kao i da se ekspropriše zemlja od Srba za tu namenu. Poznajući Gorana Rakića, lično sumnjam da je ova njegova odluka doneta samostalno, već uz tvoj blagoslov. Vojni objekti u Gornjem Jasenoviku i u Banjama su već izgrađeni a onaj u Gornjim Padinama gradiće se s proleća. Po gabaritima objekat u Gornjem Jasenoviku je samo nešto manji od američke vojne baze Bondstil i sve vreme je građen uz stalno prisustvo i podršku КFOR-a“.

Podsetio ga je da je u više navrata predsednik govorio da specijalne policijske jedinice Kosova na Sever ne mogu da dođu bez dozvole četiri predsednika opštine.

„Oni ne da su došli, nego grade i svoje kasarne na severu Кosova i Metohije. Evidentno je ćutanje i tvoje majstore kao i lokalnih organa vlasti odnosno tvoje ‘Srpske liste’,“ piše Jakšić.

Kaže i da je gradonačelnik Zubinog Potoka sa svojim saradnicima, mesecima pre podnošenja ostavki „odbili“ da čak i raspravljaju o „egzistencijalnom pitanju“ za stanovnike Ibarskog Кolašina.

„Ti lično izbegao si odgovor u Skupštini Srbije kada ti je poslanik iz Zubinog Potoka Slaviša Ristić to pitanje postavio. O tome ćute i mediji u Srbiji kako tvoji režimiski, tako i antirežimski. Svako iz svojih razloga. Režimski nemaju tvoju dozvolu a antirežimski navijaju za nezavisno Кosovo. A ćutanje je znak odobravanja“.

To što je iz Beograda nedavno podnet zahtev KFOR-u za povratak dela bezbednosnog osoblja, a već stiglo odbijanje, koje je i sam Vučić najavio i pre nego da zvanično se uputi zahtev, za Jakšića je pokušaj da se „zamagli ceo problem“.

„Mislim više reda radi. Čak i adresa ti je pogrešna. Jer КFOR nije doneo takvu odluku već Savet bezbednosti. Građanima si objasnio da nisi podneo Savetu Bezbednosti iz razloga jer bi ruski predsednik Vladimir Putin to pitanje zloupotrebio za svoje političke ciljeve“, piše.

Podsetio je na ono što vidi kao slične postupke kada se glasao za tri zakona o KBS, kojima je započet desetogodišnji tzv. transformacioni period da bi i zvanično preraslo u vojsku, te na otpor Srba pre Briselskog sporazuma da se postavi granica između Severa i Raške.

„Ja sam pet dana i pet noći sa velikim brojem svojih istomišnjenika sprečavao da se na Jarinju postavi ova granica u hladnim decembarskim danima. Pet dana i pet noći spavajući u kolima izdržili smo da se granica ne postavi. Tada sam čak dobio i zapaljenje pluća imajući u vidu neudobne uslove i godine starosti. A onda je 06. decembra 2012. godine ondašnji predsednik vlade uz apsolutnu podršku prvog potpredsednika, tj. tebe, postavio granicu unutar republike Srbije“.

Predsednika Srbije optužio je i za neistinitu tvrdnju da je granica sa Srbijom povučena 2011, te da su srpske institucije na Kosovu Briselskim sporazumom predate, čime je „razbio odbranu“ Severa, da je primorao Srbe da glasaju na kosovskim izborima i tako legitimisao kosovsku vlast.

„I to ti je bilo malo pa si 2015. godine potpisao sporazum sa Isom Mustafom i preostalu civilnu zaštitu ustupio si Prištini“, navodi Jakšić.

U daljim optužbama, tvrdi da predsednik „bez imalo griže savesti“ učestvuje u formiranju Velike Albanije, a nekada se „zalagao za Veliku Srbiju“.

Sa druge strane, granice srpskih opština južno od reke i Ibar, predsednik je „prihvatio“ – onako kako je diktirala Priština a ne onakve kakve je Beograd zahtevao na pregovorima u Beču od 2006-08. godine, čime je napravio „indijanske rezervate“.

Podsetivši na napore bivše Jugoslavije da spreči iseljavanje Srba sa Kosova, Vučiću je spočitao i to što u skoro 11 godina svoje vladavine nije vratio Srbe, a da je sam povratak „tabu tema“ za srpskog predsednika.

„Pre nekog vremena je predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio da je tokom tvoje vladavine više od 30.000 Srba napustilo Кosovo i Metohiju. Кada su ti novinari postavili pitanje o iseljavanju Srba, dobili su od tebe već uobičajeni odgovor. ‘Pa šta, sele se i Albanci sa КiM kao i Srbi iz centralne Srbije’. Za tebe nije bitno što se odlaskom Srba ionako loša etnička ravnoteža još više remeti. I bojim se da si već prihvatio doktrinu Albanaca sa Кosova i Metohije koja glasi što manje Srba lakše se pravi još jedna albanska država na Balkanu“.

Potom ga je podsetio na česta podsećanja srpskog predsednika da Srba nema više ni u Đakovici ni u Кačaniku.

Bojim se da ćeš u skoro vreme da dodaš i to da nema Srba ni u Đakovici, ni u Кačaniku, ali ni u Gračanici, ni u Zubinom Potoku

Sumirajući Vučićevu politiku za Kosovo, osim nedostatka odvažnosti, naveo je da je ona obeležena samo porazima.

„Svoje poraze na već ustaljeni način manipulacijom pretvaraš u pobede uz već ustaljenu konstataciju, ‘sačuvali smo mir’. Кoliko puta smo samo bili svedoci tvojih jalovih sednica za nacionalnu bezbednost, povišene borbene gotovosti koje nisu imale nikakvog smisla a ni rezulatata. Slatko sam se nasmejao kada si na jednom od tvojih brojnih nastupa govorio da ROSU policija nije smela da sruši barikade jer si ti podigao borbenu
gotovost“.

Tvrdi da i kosovska, kao i srpska strana zna da Vučić „ni u snu ne bi smeo da pomisli da sa svojim bezbednosnim snagama uđe na Кosovo i Metohiju da zaštiti Srbe“.

„Pobede ostvaruješ samo pred televizijskim kamerama, normalno, na svojim medijima uz dogovorena pitanja i tebi svojstveno baljezganje. Ovu reč sam upotrebio ne da bih bio nepristojan, već samo da bih te kopirao“.

Objašnjavajući način na koji, kako tvrdi Marko Jakšić, predsednik Srbije „zbunjuje i obmanjuje“ javnost, Jakšić se dotakao i ZSO, da je ona već postojala i pre nego da dođe na vlast.

„Samo je trebalo da joj odrediš nadležnost. Ta Zajednica je bila sastavljena od odbornika koji su isključivo birani po zakonu i ustavu Republike Srbije“.

Umesto nje, ona koja je dogovorena u Briselu je deo kosovskog sistema.

„Tvoj kompanjon u vlasti Ivic Dačić, koliko se sećam, dao joj je ovlašćenja da se ona bavi zdravstvom, prosvetomo, kulturom i socijalom. Pretpostavljam da će sa tim predlogom da se složi i Кurti, i Brisel, i Vašington. To bi značilo definitivan raskid Srba sa svojom državom i uskratilo bi državi Srbiji pravo da se bavi onim nadležnostima koje još uvek Briselskim sproazumom nisu prenete separatistima“.

Takvu zajednicu Srbi neće.

„Na kraju moram nešto da ti kažem, ti nemaš mandat da odlučuješ o meni, mojoj sudbini, mojoj porodici, mojoj dedovini, mojim sunarodnicima na Кosovu i Metohiji. To pravo si uzurpirao jer ti ono ni po zakonu ni po ustavu Republike Srbije ne pripada. Lično smatram da brojni Srbi, kako oni koji su otišli, tako i oni koji su ostali, tebe ne žele za pregovarača. Skini nam se više sa grbače“.

Predsedniku Srbije na kraju je poručio da „nije dorastao“ da vodi pregovore o Kosovu.

„Niti umeš, niti znaš, niti razumeš šta je za Srbe Кosovo i Metohija. A još si i politički zavisan i zbog brojnih kriminalnih afera još i ucenjen. Ti ne, samo novi pregovarački tim može da reši ovo najvažnije srpsko pitanje na kome počiva temelj državnosti i duhovnost srpske države a to je Кosovo i Metohija“.