Peć: Transparentost lokalnih institucija nije na zadovoljavajućem nivou

Transparentnost lokalnih institucija u opštini Peć prema rečima predstavnika NVO sektora i onih koji dolaze iz manjinske zajednice nije na najvišem nivou. Međutim, ima i onih koji smatraju da je transparentnost na zadovoljavajućem nivou.

Član savetodavnog veća za zajednice Saša Petrović iz Goraždevca smatra da je kod transparentnosti najveći problem upotreba jezika kada su u pitanju informacije od javnog značaja.

„Što se tiče transparentnosti to u nekom smislu znači i vidljivost informacija od nekog značaja, jedini problem koji postoji po meni je upotreba jezika. Informacije su vidljive ali ponekad nemamo informacije dostupne na jeziku srpske zajednice tako da u budućem periodu treba da se radi na tome“, kaze Petrovic

Jedna od predstavnika nevaldine organizacije „Mladi volonteri“ iz Vitomirice Raisa Nurković kaže da je opština Peć transparentna, ali da na srpskom ili nekom drugom jeziku ova opština ima manje informacija od značaja za građane.

„S obzirom da je transparentnost sloboda pristupu informacijama imamo priliku da na glavnom sajtu opštine Peć vidimo sve informacije. Mogu reći da je opština Peć transparentna. Medjutim kada predjemo na srpski jezik, pošto na albanskom jeziku imamo sve informacije, medjutim na srpskom ili na nekom drugom jeziku bude mnogo manje informacija“, rekla je Raisa Nurković.

Lingvistkinja i prevodilac Nora Bezera kaže da je problem jezika na visokom nivou zbog nedostatka kadrova.

„Mediji su u razvoju i informacije se traže brzo.  Kada novinari dođu na neku konferenciju u okviru institucija, uglavnom su to novinari iz srpske zajednice, oni ne razumeju albanski. Sa druge strane imamo institucije koje se suočavaju sa nedostatkom kadrova i prevodilaca na srpski jezik“, kazala je Nora.

Transparentnost lokalnih i centralnih institucija je veoma važna kako bi svi grđani imali jednaka prava. Prevod sadržaja sa albanskog na jezik neke od manjinskih zajednica je od neprocenjivog značaja.