Ana Ćup: Ključna stvar u prepoznavanju lažnih vesti je pažljivo razmatranje izvora informacija

U današnjem digitalnom dobu, širenje lažnih vesti na društvenim mrežama postalo je sve češće. Ključna stvar je kako prepoznati lažne vesti i održavati informisanost na pouzdan način.

Ana Ćup, iskusna novinarka, ističe da je ključna stvar u prepoznavanju lažnih vesti pažljivo razmatranje izvora informacija. “Novinarska vest mora imati jasan izvor informacija”, istakla je Ćup. Ako izvor nije naveden ili je nejasan, to može biti upozorenje da je vest nepouzdana.

Ona takođe ističe važnost praćenja različitih medija. “Raznovrsni mediji često imaju različite izvore informacija i perspektive, što može pomoći u dobijanju potpunije slike”, rekla je Ćup. Dodala je da je važno razumeti da neki mediji mogu imati svoje izvore koje ne otkrivaju javno, ali koji su poznati u njihovoj redakciji.

Ćup takođe upozorava na opasnost od lažnih profila na društvenim mrežama. “Nedavno smo imali slučaj političkog analitičara sa lažnog profila na Facebook-u koji nije postojao i nije bio pravi politički analitičar”, napomenula je Ćup. “Ljudi treba da budu oprezni i da proveravaju autentičnost profila pre nego što prihvate informacije koje dolaze od njih.”

Kao zaključak, Ana Ćup poziva ljude da budu kritički nastrojeni prema informacijama koje konzumiraju i da pažljivo biraju izvore vesti. “Poverenje je ključno”, zaključuje Ćup. “Praćenje pouzdanih i raznovrsnih medija pomaže u očuvanju informisanosti i sprečavanju širenja lažnih vesti.”

Ovaj savet od strane iskusne novinarke pruža korisne smernice za borbu protiv dezinformacija i očuvanje pouzdane informisanosti u digitalnom svetu.

Ovaj tekst/video je deo projekta „Jačanje participativnog novinarstva u borbi protiv lažnih vesti“, koji implementira Radio Goraževac, uz podršku regionalnog projekta „SMART Balkan – Civilno društvo za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu“ koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) i Institut za demokratiju i Posredovanje (IDM) i finansijski podržano od strane norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i implementatora projekta i ne odražava nužno stavove norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).