Sunjog: Uredba CBK o platnom prometu uticaće na srpske sredine, zabrinut sam zbog kratkog roka za prilagođavanje

(Foto: Tomaš Sunjog/X)

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu je zabrinut zbog kratkog roka za prilagođavanje pre početka primene Uredbe CBK o platnom prometu. Naglašava da će ona posebno uticati na građane u većinsko srpskim sredinama.

Tomaš Sunjog danas se sastao sa guvernerom Centralne Banke Kosova, Ahmetom Ismailijem (Ahmet Ismaili).

Tema razgovora je bila Uredba koju je krajem decembra donela CBK u vezi sa regulisanjem korišćenja valuta na Kosovu.

„Sastao sam se sa guvernerom Centralne banke Kosova, Ahmetom Ismailjijem i sa njim razgovarao o izmenjenoj uredbi o gotovinskom poslovanju, koja takođe reguliše proces rukovanja i povlačenja iz opticaja evro novčanica i kovanica i drugih valuta za koje se sumnja da su falsifikovane“, naveo je Sunjog.

Ovaj evropski zvaničnik konstatuje da će uredba posebno uticati na živote građana u sredinama sa srpskom većinom i postavlja pitanje – kako će biti sprovedena.

„Izrazio sam zabrinutost zbog činjenice da ima vrlo malo vremena za prilagođavanje pre nego što uredba stupi na snagu“, naveo je Sunjog.

Od 1. februara kada bi ona trebalo da stupi na snagu, jedina će regularna valuta na Kosovu biti evro.

Kako se to tumači, iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, srpski dinar neće moći da se koristi od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Srpski predsednik, koji je prošle nedelje iz Davosa prvi i kazao da Priština razmatra ukidanje srpskog dinara na Kosovu, ali i platnog prometa, kao i „upade“ u filijale srpske banke – diplomatskim razgovorima pokušava to da spreči.

Za to vreme Amerikanci Uredbu ocenjuju kao nepotrebno iznenađenje, te pozivaju na izbegavanje jednostranih akcija.

Iz kosovske vlade, sa druge strane, iznose predlog da se određenoj kompaniji dodeli licenca za upravljanje dinarima, uz „reči utehe“, da će „biti rešen platni promet iz Srbije, nema razloga za brigu.