Đilas nije „molio Boga“ da Kurti dođe na vlast

 Šta je Đilas rekao i da li je “molio”?

„ĐILAS SADA KOBAJAGI NAPADA KURTIJA A molio Boga da Kurti dođe na vlast pre par godina! GLEDAJTE, SVE CRNO NA BELO! (VIDEO)“ – glasio je naslov portala Alo od 19. marta. Međutim, naslov nije u skladu sa tekstom, a srpski tabloid manipulišuće je izvestio i o izjavi Dragana Đilasa u vezi sa Kurtijem.

Kao argument za svoje tvrdnje iz naslova, Alo koristi video snimak Tviter naloga „Detektor laži“.

„Detektor laži“ u svojoj objavi tvrdi da je pitanje voditeljke za Đilasa iz 2019. godine glasilo „sa kim bi najradije sarađivao na KiM“, te da potom sledi Đilasov odgovor da je sadašnji kosovski premijer najprincipijelniji.

 

Međutim, na video snimku koji je objavio Detektor laži jasno se čuje da pitanje novinarke ne glasi onako kako tvrdi ovaj nalog, već novinarka pita Đilasa koje političke snage vidi kao „potencijalne partnere“ za „pomirenje“.

„Dakle, koje političke snage na Kosovu Vi vidite kao potencijalnog partnera za pomirenje, Tačijeva, Haradinajeva, Kurtijeva? Dakle, koje snage?“ – glasilo je pitanje novinarke.

Na to, Đilas odgovora: „Pa od svih tih, mislim, najprincijelniji ovaj gospodin Kurti koga pominjete, on se zalaže za svoje stavove o Samoopredeljenju Kosova i zbog toga je bio u zatvoru jako puno“.

Sa druge strane, bez obzira na to kakvo je pitanje, a kakav odgovor, sa sigurnošću može da se zaključi da Đilas nije izrazio „molbu“, „molitvu“ ili želju za dolazak Kurtija na vlast, već je dao svoje viđenje političke situacije na Kosovu, ističući Kurtija kao principijelnog lidera, posebno zbog njegovih stavova o „samoopredeljenju“ Kosova.


Ovaj tekst jasno prikazuje situaciju u kojoj je naslov jednog tabloida manipulativno predstavio izjavu Dragana Đilasa kako bi stvorio određeni narativ, dok analiza sadržaja demantuje tu tvrdnju i otkriva pravo značenje Đilasove izjave.

Ovakve manipulacije utiču na javno mnjenje i demokratski proces, posebno u kontekstu medijske manipulacije koja može imati ozbiljne posledice na društvo.

Ovakva manipulacija u naslovu i prikazivanje nepotpune ili iskrivljene slike koristi se kako bi se uticalo na percepciju čitalaca i stvorio određeni politički ili ideološki narativ. Stoga je važno da čitaoci budu kritični prema naslovima i provere izvore kako bi stekli potpuniju sliku o datoj situaciji.