Knjiga kao utočište: Promocija zbirke pesama Marine Mitrović

Detalj sa promocije zbirke pesama „Sve je to život“ pesnikinje iz Prilužja Marine Mitrović (Foto: Kim)

Stihovi o zavičaju, običajima, porodici i svakodnevici na Kosovu objavljeni juna 2023. u zbirci pesama „Sve je to život“ pesnikinje iz Prilužja Marine Mitrović, ispraćeni su toplim aplauzima publike sinoć na promociji u Domu kulture „Gračanica“.

Nakon smrti oca 2001. godine Mitrovićeva je utehu pronašla u pisanju, a knjiga koju je večeras promovisala je, prema njenim rečima, nastala u „doba korone“.

„Kao što je profesor Bukumirić govorio, parafraziraću: ‘U zlo vreme su nastale mnoge knjige kao neka vrsta strehe pod koju se beži od nevremena, pa je toplo među koricama tih knjiga’. Ja sam bežala i iskreno se nadam da će vama biti toplo među koricama mog prvenca. Prva pesma koja je nastala bila je ‘Bez naslova’ i to je pesma koja govori o poslednjim danima tatinog života. Želela sam da to ostane kao trajno svedočanstvo, baš onako kako se dogodilo“, kazala je ona.

U ime Društva književnika Kosova i Metohije pesnik Novica Sovrlić je podsetio da je „književnost sveopšta i da pripada svima“, te da su i „veliki nekad imali svoju prvu knjigu“. Ovom je, kako je dodao, dirnut pa je toplo preporučio ljubiteljima poezije.

„Mi, kao Društvo književnika KiM, smatramo da knjiga zaslužuje pažnju jer nas svojim sadržajem tera da kopamo po sebi sadašnjima, ali i prošlosti iz koje smo se izvukli sa dragocenim saznanjem ko smo, šta smo i odakle smo“, naveo je on.

Prof. dr Zoran Đurić je kazao da je autorka potpuno svesna svoje uloge „čuvara srpskog trajanja i srpskog postojanja“.

„Bez obzira na sve nedaće koje život nosi, a to se vidi već u naslovu prvog ciklusa ‘Pamti rane’, u pesmama Marine Mitrović nalazimo informacije o životu, stradanju, veri Srba na Kosovu i Metohiji, pravoslavlju i Bogu. Događaji u Prilužju, Albanci koji ruše srpske kuće, crkve i manastire… Marina pamti i zahvaljujući njenom stihu – pamtimo i mi“, dodao je on.

Pesnik Jovica Mišković je naglasio da je autorka unela izraženu emociju u svoje pesme.

„Posebno se ta bol za prerano izgubljenim ocem oseća. Osim toga, pokušala je da prenese neke događaje koji su se desili na Kosovu i Metohiji i to da dočara čitaocima, kao i neke kosovske običaje. S obzirom da je ovo njena prva knjiga, trebalo bi da joj damo vetar u leđa da nastavi da piše“, naveo je on.

Izdavač prve knjige Marine Mitrović je Društvo književnika Kosova i Metohije. Krajem oktobra prošle godine ovo ostvarenje je promovisano i na Sajmu knjiga u Beogradu.

Autorka je nastavnica srpskog jezika i književnosti uposlena u OŠ „Sveti Sava“ u Plemetini.