Omogućiti nesmetan rad novinarima

Novinari u Severnoj Mitrovici (Foto: RTV Kim)

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom “Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu” oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, UNS-u je izjavila da su novinari ovog portala imali vidljiva obeležja, a jedan od njih i prsluk na kome je pisalo pres.

„Jedan od demonstranata je novinaru i uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao događaj, ali nije uspeo. Nešto kasnije, dok je snimao gašenje zapaljenog automobila, grupa od desetak demonstranata je krenula ka njemu i pokušala da ga otera. Iz grupe je čuo: ’To je onaj što stalno snima uživo’. Po njegovom svedočenju, tada ga je prijateljski raspoložen demonstrant zagrlio i izveo iz mase“, kaže Lazarević.

Udruženju novinara Srbije su se javili i novinari drugih redakcija koji su rekli da ih je policija ometala dok su izveštavali sa protesta.

UNS poziva građane da ne ometaju novinare u radu, da vode računa o njihovoj bezbednosti, posebno imajući u vidu činjenicu da pravovremeno informisanje o događajima od interesa za javnost značajno doprinosi sprečavanju širenju panike i dezinformacija.

Asocijacija novinara Kosova: Teško i neizvesno radno okruženje

ANK izražava zabrinutost “zbog teškog i neizvesnog radnog okruženja za novinare danas u opštinama na severu Kosova”.

Prema izveštajima, nekoliko novinara iz različitih albanskih medija napadnuto je u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, a drugi incident se dogodio na putu za Leposavić, gde su demonstranti pratili automobile sa novinarima.

ANK navodi i da su “demonstranti izvršili napade i pritiske na novinare lokalnog portala Kossev”, zbog čega je ta redakcija povukla svoje timove sa terena.

Asocijacija novinara Kosova poziva Policiju Kosova da obezbedi novinarima (uslove) da nesmetano rade svoj posao.