Petković: Nadam se rešenju ali nisam optimista; Novi sastanak 13. maja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su u Brisel doputovali sa konstrukivnim idejama koje treba da se razrade, ali da Prištinu interesuje samo njena agenda i da Beograd ne želi da učestvuje u dijalogu u kojem Priština fingira konstruktivnost.

U izjavi novinarima u Briselu, posle nove runde pregovora Beograda i Prištine, Petković je rekao da su, pred odlazak u Brisel, svoje predloge pokazali predstavnicima međunarodne zajednice i da su oni ocenjeni kao konstruktivni, ali da su predstavnici Prištine razbili koncept svega i da ne žele da se dogovaraju, već da stvari posmatraju samo iz svoje vizure.

“Kao da samo oni postoje. Ako je ideja da pronađemo kompromisno rešenje, to znači da moramo da razumemo jedni druge. A kako ćemo da razumemo ako stalno imate sa strane Prištine jednostrane poteze, a Srbi onda odlaze. Onda dođemo do jednog trenutka gde će Aljin Kurti da kaže pa nema više Srba, nema više srpskih institucija na KiM i nema potrebe za Zajednicu srpskih opština. Jel to ideja”, poručio je Petkovć. On je dodao da neće da pristanu na dijaloge u kojima Priština učestvuje da bi zapravo fingirala neku vrstu konstruktivnosti, kao i da su u tim direknim susretima u Briselu na stolu ideje koje bi trebalo da se razrade, da se vidi šta treba da se dodatno unapredi i s jedne i s druge strane da bi to moglo da postane kompromisno rešenje.

Petković: Razgovori bili teški i napeti

Petković je rekao da su srpska delegacija i on imali priliku da iznesu sve u vezi sa idejama Evropske unije, kako da se reši pitanje dinara, s ozbirom da je Kurti jednostranom odlukom o ukidanju dinara i platnog prometa Republike Srbije na prostoru KiM ugrozio opstanak srpsokog naroda na KiM

“To pitanje koje mora hitno da se rešava jer su Srbi ugroženi, jer su srpske institucije na KiM ugrožene, dovode se u pitanju njihovo postojanje i funkcionisanje”, rekao je Petković.

“Ovo je šesti po redu sastanak. Sve vreme insistiramo na razgovoru, sve vreme insistiramo na sastancima, sve vreme želimo da nastavimo dijalog na ovom pitanju kako bi pronašli rešenje. To vam pokazuje koliko smo konstruktivni i koliko dajemi i činimo sve od sebe”, naveo je Petković.

Petković: Nadam se rešenju ali nisam optimista, sledeći sastanak 13. maja

Petar Petković je još jednom naglasio da zbog odluke o zabrani dinara najviše ispašta srpski narod na Kosovu i Metohiji.

“I zbog tih naših ljudi mi se borimo da sačuvamo dostojanstvo njihovog života, da obezbedimo nastavak finansiranja i davanja svih primanja Republike Srbije za naš narod na prostoru Kosova i Metohiji. I to ćemo činiti i u narednom periodu”, poručio je Petković.

Naveo je da nije optimista po pitanju rešenja situacije, jer kako je rekao, posle toliko dobrih predloga sa srpske strane, sa druge strane ne postoji nikakav fidbek i ocenio je da sa strane Prištine ne postoji politička volja da se problemi rešavaju.

Petković je istakao da će srpska strana nastaviti da insistira na Zajednici srpskih opština, jer, kako kaže, svi problemi se dešavaju zato što ne postoji ZSO i ocenio je da bi sprovođenje sporazuma sa prištinske strane bilo moguće kada bi ZSO postojala.

Na pitanje novinara o predlozima Miroslava Lajčaka, Petković je odgovorio da će na određene nove ideje koje je predstavio Lajčak srpska strana izaći sa svojim komentarima, do sledeće runde dijaloga 13. maja.

“I svega sam se naslušao svih ovih godina. Mi ćemo da se borimo za prava našeg naroda, za dostojanstvo njihovog života. Trudićemo se da učinimo sve, da sačuvamo mir i stabilnost, jer nam je to u interesu, to je naša politika i pre svega to je ono što i jedino može da osigura budućnost opstanku našem narodu na KiM”, poručio je Petković.