Ministarstvo Ekonomije: Uspostavljeno redovno snabdevanje električnom energijom

Foto: KoSSev

Na Kosovu su ovog jutra uvedene restrikcije struje zbog nestašica električne energije. Svega nekoliko sati nakon početka primene nove mere, iz kosovskog ministarstva ekonomije potvrdili su da je uspostavljeno redovno snabdevanje električnom energijom, zahvaljujući saradnji sa Albanijom.

Ovo ministarstvo oglasilo se upravo navodeći da sve odgovorne institucije intenzivno i koordinisano rade na bezbednosti snabdevanja električnom energijom.

„Zahvaljujući ovom radu i saradnji Kosova i Albanije, odnosno Kosovske energetske korporacije (KEK) i Albanske elektroenergetske korporacije (KESH), bilo je moguće izbeći restrikcije od 14:00 časova i nastaviti redovno snabdevanje električnom energijom“, poručili su iz ovog ministarstva.

Precizirali su da će institucije nastaviti da ulažu maksimalne napore da održe redovno snabdevanje i tokom narednih dana, ali su ujedno pozvali građane da štede struju.

„S obzirom na situaciju, apeluje se na sve građane i privredu da preduzmu mere štednje i budu što oprezniji u korišćenju električne energije. Saradnju sa Albanijom pratiće i druge mere za rešavanje energetske krize i vanrednog stanja u kojem se nalazimo“, naveli su iz ministarstva.

Da su ovog jutra uvedene restrikcije struje, saopšteno je KEDS-a. Prema predviđenom planu električne energije je trebalo da bude šest sati, a zatim dva sata restrikcija.

Kako je jutros saopšteno iz KEDS-a, odluka o restrikcijama je doneta zbog nestašica električne energije kao posledice globalne energetske krize, ali i da su potrošači bili snabdevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

Ranije danas je i koordinator dispečerske službe za Sever, Zoran Obradović, potvrdio za Radio Mitrovicu Sever da restrikcije obuhvataju i sve četiri opštine na Severu, te da će početi od 14 časova. Međutim, do isljučenja struje nije došlo u severnom delu Mitrovice.

Sa druge strane, RTV Kim javio je da je u Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima bilo isključenja struje.

Kosovsko ministarstvo ekonomije oglasilo i pre nekoliko sata, navodeći da potražnja za nadmašuje proizvodnju električne energije.

Precizirali su da je dnevna proizvodnja Elektroenergetske korporacije Kosova (KEK) oko 507 MWh, a da je potražna do 750 MWh.

„Cena na Mađarskoj berzi (HUPKS) je oko 430 evra po MWh, komercijalni gubici prouzrokovani krađama i tehnički gubici kompanije KEDS su 19%. Ove gubitke i dalje pokrivaju svi, odnosno proizvodnja ili uvoz, a ne sam KEDS“, poručili su iz ovog ministarstva.

I tada su saopštili da nadležne institucije koje prate rad aktera snabdevanja energijom preduzimaju sve korake da se snabdevanje električnom energijom vrati u normalu.

Podsetili su na to da je energetska kriza zahvatila Evropu, te pozvali građane da štede struju.

„Važno je da svako od nas bude oprezan i da uštedi potrošnju električne energije tokom dana. Male pojedinačne uštede bi umnogome olakšale snabdevanje električnom energijom, ali i olakšale velike poteškoće kroz koje zemlja prolazi i kroz koje će prolaziti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Najavili su da je u toku priprema mera, ne samo za redovno snabdevanje, već posebno za zaustavljanje neovlašćenog korišćenja električne energije, odnosno gubitaka od krađe.

„Ovi gubici su i dalje veoma visoki, za šta kompanija i nadležne institucije nisu postigle rezultate. Niko, a ponajmanje građani i budžet zemlje, ne treba da plaćaju visoku uvoznu cenu za one kojima se toleriše da kradu energente. Dakle, pod ovim uslovima, Vlada će svojim sredstvima i ovlašćenjima intervenisati da se ova pojava potpuno zaustavi, bez ikakvog kompromisa“, poručili su.

Ujedno su najavili da će kosovska vlada narednih meseci preduzeti mere po pitanju grejanja kako bi pomogla građanima.

„Zbog toga se pozivaju svi građani i preduzetnici koji planiraju da investiraju u svoje sisteme za grejanje i podsećaju da sa električne energije pređu na druge oblike energenata“, poručili su.

Iz ovog ministarstava su precizirali da Kosovo A – A3 i A4 proizvode električnu energiju, da je Kosovo B1 nakon remonta takođe proizvodi, a da je u B2 započet remont i da će biti završen do 26. avgusta ove godine.

Prethodno se oglasio i KOSTT koji je takođe pozvao građane da štede električnu energiju, jer su, kako su naveli, potrebe za strujom veće od trenutnih proizvodnih kapaciteta.

U saopštenju se navodi da ie kao rezultat neravnoteže između potrošnje električne energije i energije obezbeđene za pokriće potrošnje od strane odgovornih operatera na tržištu, došlo do značajnih odstupanja u sistemu interkonekcije kontinentalne Evrope, tokom poslednjih meseci.

„Koordinacioni centar za kontinentalnu Evropu u okviru ENTSO-E (SwissGrid) kao i Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu (RGCE), telo ENTSO-E, upozorili su KOSTT/Kosovo kao regulatornu oblast, na momentalni prestanak odstupanja u evropsku interkonektivnu mrežu. U skladu sa zakonskim odgovornostima, KOSTT je obavezan da preduzme sve radnje za balansiranje sistema u zavisnosti od potrošnje, proizvodnje i uvoza koje obezbeđuju odgovorne strane u okviru Regulatorne zone Kosova kako ne bi ugrozio bezbednost paralelnog rada sa evropskom interkonektivnom mrežom“, naglašava KOSTT.

KOSTT je saopštio da se potrošnja električne energije na Kosovu u periodu jul-avgust 2022. kreće od 337 MW do opterećenja od 792 MW, dok je ukupna proizvodnja električne energije na Kosovu oko 540 MW.

Objavljena mapa o rasporedu isključenja po regionima

KEDS je prethodno objavio i mapu navodeći da će se prema planu KOSTT-a restrikcije vršiti za različite oblasti u različito doba dana.

Na objavljenoj mapi neophodno je bilo izabrati region i da se unese broj korisnika koji se nalazi na računu za struju.

Opozicija kritikuje

Odluka o uvođenju restrikcija, pre nego što je uspostavljeno redovno snabdevanje, naišla je na više kritika pojedinih predstavnika opozicije u Prištini.

Tako je šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, naveo da ovaj potez predstavlja „upozorenje na psihološku kampanju Kurtijeve vlade“ i „poziv da se pripremimo za dugu zimu“.

„Puls nam se meri, tako da ako leti izdržimo dve sata, zimi bismo mogli da izdržimo 12 sati. Ovo se sada mora prekinuti, inače će biti kasno!“, kazao je Tahiri.

Reagovao je i lider socijaldemokratske inicijative, Dardan Moljićaj (Moliqaj)

„Ko se suočava sa restrikcijama, pošto je kriza globalna? Kako to da Albanija leti najviše troši, a tamo nema restrikcija. Zašto ih nema u Makedoniji, Crnoj Gori ili Srbiji? Ili su svi oni deo ujedinjene imperijalističke zavere protiv Aljbina?“, upitao je Moljićaj na Fejsbuku.

Bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručio je da sa zabrinutošću prati dešavanja u poslednjih nekoliko nedelja, te da se Kosovo „ne vodi na pravi način“.

„Nažalost, restrikcijama struje vraća se stanje prvih godina nakon oslobodilačkog rata 1998-1999. U međuvremenu, da bi prikrili ovo loše upravljanje, otvaraju temu marama u školama, vraćajući raspravu o prvim godinama posle Drugog svetskog rata“, poručio je Hoti.

Opoziciona PDK prethodno je održala konferenciju za štampu na kojoj je zatražila odgovornost vlade Aljbina Kurtija za restrikcije struje i optužili je da je kriva za energetsku krizu, javili su prištinski mediji.

Precizirali su da je aktuelna vlada „nesposobna da upravlja energetskom krizom“.

Pročitajte još:

Od danas restrikcije struje na Kosovu