Otadžbina: Vučić disklejmerima pokušava da zamagli stvarnost, da je priznao kosovska dokumenta

Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„Po običaju Vučić obmanjuje svoje građane svodeći priču o nekakvim disklejmerima koji navodno treba da stoje na administrativnim prelazima. Time pokušava da zamagli stvarnost da je Republika Srbija voljom svog predsednika priznala dokumenta samoproglašene republike Kosovo“, stigla je još jedna reakcija u vezi sa dogovorom o dokumentima između Beograda i Prištine. Iz pokreta „Otadžbina“ poručuju da je Vučić uradio ono što radi svih ovih 10 godina – „Zaokruživao je državnost još jedne albanske države na Balkanu“.

Iz pokreta „Otadžbina“ danas navode da su se posle postignutog dogovora Borka Stefanovića i Edite Tahiri, njihovi članovi obratili Ustavnom sudu Srbije radi utvrđivanja legalnosti ovakvih sporazuma.

„Posle godinu dana Ustavni sud se oglasio u leto 2012. godine i dogovore je stavio van snage jer su suprotni važećem Ustavu Republike Srbije. Ustavni sud je naložio već novoformiranoj vladi na čelu sa Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem da u roku od mesec dana poništi ove dogovore“, navode iz ovog Pokreta.

Sa druge strane, tvrde da tadašnja Vlada Srbije „ne da nije ukinula postignute sporazume već ih je implementirala u delo“.

„Prvi primer je sporazum o funkcionisanju tzv. integrisanih carina kada je 6. decembra 2012. godine Ivica Dačić potpisao odluku Vlade o uspostavljanju klasične granice između centralne Srbije i Kosova i Metohije“, poručuju iz Otadžbine.

Pročitajte još:

Ustavni sud odbio da odlučuje o Briselskom sporazumu

Posle Vučićeve izjave da je Briselski sporazum međunarodni ugovor, prof. Hrnjaz: Ustavni sud se ne slaže sa tim

Navode da je kasnije 2016. godine sporazum o slobodi kretanja koji je potpisao Borko Stefanović, Aleksandar Vučić potvrdio jer je, dodaju, kao predsednik Vlade potpisao sa nekadašnjim kosovskim premijerom, Isom Mustafom, „isti takav dogovor“.

„U dogovoru Vučića i Mustafe stoji da će sporazum u potpunosti da se primenjuje posle 5 godina zbog čega su prošle godine separatisti iz Prištine krenuli u njegovu primenu i implementaciju što se završilo dogovorima o stikerima kada su simboli države Srbije prelepljivani radi ulaska na Kosovo i Metohiju“, navode iz ovog pokreta.

Ocenjuju i da „svi mediji slave Vučićev doprinos opstanku srpskih ličnih karata“, ali i dodaju da je reč o „svojevrsnoj obmani građana Srbije“.

„Preregistracijom srpskih registarskih tablica KM, PR, GL itd. na RKS vlasnici vozila su dužni da imaju ličnu kartu koju izdaju separatisti iz Prištine. Da bi dobili ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu moraju da imaju državljanstvo samoproglašene republike Kosovo“, navode iz „Otadžbine“.

Precizirali su da je predsednik Srbije zauzvrat „bez ograničenja“ dozvolio da građani sa kosovskim ličnim dokumentima – registarskim tablicama, saobraćajnim dozvolama mimo važećeg Ustava, prolaze kroz Srbiju.

Kažu i da „po običaju“, Vučić „obmanjuje svoje građane svodeći priču o nekakvim disklejmerima koji navodno treba da stoje na administrativnim prelazima“.

„Time pokušava da zamagli stvarnost da je Republika Srbija voljom svog predsednika priznala dokumenta samoproglašene republike Kosovo“.

Ujedno tvrde da je na ovaj način Srbija i „trasirala put“ da ista vozila idu i kroz one države EU kao što su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka koje nisu priznale nezavisno Kosovo.

Skandalozna, antiustavna i šteta u državnotvornom i nacionalnom smislu po Republiku Srbiju

Pokret „Otadbina“ podseća i da su njegovi članovi u više navrata u prošlosti govorili da Priština „ne može da ucenjuje Beograd“, već da je, kako kažu, Beograd taj koji „može da zagorčava život Prištini“.

„Tražili smo da država Srbija poštuje svoj Ustav i svoje zakone i ne dozvoli građanima sa KiM bilo da su Srbi ili Albanci da sa separatističkim dokumentima ulaze u Republku Srbiju“, dodali su.

Sa druge strane, navode i da nema potrebe da Srbi prave blokade i barikade kada na „elegantan način Srbi i država Srbija mogu Aljbina Kurtija da stave u podređen položaj time što će da on da izazove nezadovoljstvo svojih građana, s obzirom na to da im je jedini put u Evropu put kroz Republiku Srbiju“.

„Nažalost, predsednik nije imao hrabrosti da poštuje Ustav Republike Srbije. Čak kojeg cinizma, on kaže da je bio protiv Briselskog sporazuma iako ga je sam potpisao i žestogo ga sprovodi u delo“, ocenili su iz ovog Pokreta.

Tvrde i da se u celoj „gužvi“ oko registarskih tablica predsednik Srbije ponašao „po već ustaljenom šablonu“.

„Dramio je, kukao, paničio, šireći defetizam, nagoveštavajući oluje za Srbe na KiM, podizao borbenu gotovost po zna koji put, šetao borbena vozila na relaciji Kraljevo-Raška čak i podizao migove u vazduh preteći navodno Albancima praznom puškom. Priština dobro zna da Srbija ima za vladara nejakog Uroša bez hrabrosti i muškosti i samo se smejala onome što je Aleksandar Vučić radio. I normalno kao što je radio svih ovih 10 godina predsednik je pristao na sve što su separatisti iz Prištine tražili. Zaokruživao je državnost još jedne albanske države na Balkanu“, ocenili su.

Osvrnuli su se i na nedavno obraćanje srpskog predsednika iz Osečine, kada se tokom govora o Kosovu iz publike čuo ženski glas koji je uzvikivao: „Izdajniče“ i „Izdajniče jedan“.

„Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ‘Otadžbina’ u potpunosti se slaže sa damom koja je na sajmu šljiva u Osečini kazala predsedniku Srbije: ‘izdao si Kosovo, izdajniče, i Bog će da ti sudi za tu izdaju’. Kako radili tako nam Bog pomogao“, zaključili su u reakciji.

Da je sporazum o dokumentaciji dogovoren, kratko je i iznenada u subotu saopštio Žozep Borelj, a nakon bezuspešnog sastanka u sklopu dijaloga na najvišem nivou 18. avgusta i prošlonedeljnog boravka izaslanika SAD i EU u Prištini, severnom delu Mitrovice i Beogradu.

„U dijalogu kojim posreduje EU, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak onima koji poseduju kosovske lične karte i Kosovo se složilo da ne uvodi ista (dokumenta) za one koji poseduju srpske lične karte“, poručio je šef evropske diplomatije na Tviteru.

Precizirao je da će Srbi sa Kosova, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte, te je čestitao Kurtiju i Vučiću na odluci.

Čestitke su potom usledile i od strane drugih međunarodnih zvaničnika i predstavnika kako u Evropi, tako i u SAD-u.

Odmah zatim usledile su pozitivne reakcije u Srbiji.

„Prihvaćen je uslov Vučića, a na Kosovu je sačuvano prisustvo Srbije“, protumačio je sporazum direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Srpska premijerka je kazala da je Beograd zadovoljan dogovorom „u granicama onog što je moglo da se očekuje“, ali i da nije bilo prostora za manevar.

Vučić je ocenio da je dogovor „veoma dobar za Srbiju“, ali i otkrio da je u pitanju usmen sporazum, jer, kako je kazao, u pisanom formatu već postoji sporazum iz 2011. godine.

Pohvale su stigle i sa Severa Kosova. „Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije“, kazao je poslanik u kosovskom parlamentu iz Srpske liste, Igor Simić, dok je potom predsednik ove stranke, Goran Rakić, govorio o „neprocenjivom značaju dogovora“, ali i o pokušaju gašenja požara koji dolazi iz Prištine.

Sa druge strane, slično reakciji „Otadžbine“, opozicija u Srbiji kritikovala je ovaj dogovor, navodeći da je njime došlo do praktičnog „priznanja punovažnosti secesionističke lične karte“, kao i da je „Srbija nastavila sa politikom etapnog priznanja svoje otcepljene teritorije“.

Slična je situacija i na Kosovu. Dok je dogovor vlast predstavljala kao ispunjenje svog cilja o uvođenju reciprociteta, opozicija je bila podeljena. Jedan deo je dogovor komentarisao u pozitivnom tonu, ali uz konstataciju da je neophodno priznanje, drugi ga je video kao prvi korak ka formiranju ZSO, dok su iz PDK poručivali da je Kurti srećan jer sprovodi sporazum Hašima Tačija i optužuju ga za obmanu i laži.

Sve o najnovijem dogovoru čitajte u posebnim vestima:

Srpski nacionalni forum: Svim sredstvima zaustaviti dalju izdaju

Opozicija kritikuje dogovor: Šta je Srbija dobila? Priznanje kosovskih ličnih karata – korak ka priznanju Kosova

Vučić: Dogovor je usmen i veoma dobar za Srbiju, za neke ljude šta god da uradite nikada nije dobro

Kurti se hvali reciprocitetom, opozicija ga kritikuje – srećan jer sprovodi Tačijev sporazum; korak ka ZSO

Kramon i Rode čestitaju, ali i pozivaju na pronalaženje rešenja za registarske tablice

Stejt Department: Verujemo u konačni sporazum Srbije i Kosova preko dijaloga

Svećlja: Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji premise na kojima će se sprovoditi dogovori sa Srbijom

PKS: Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Osmani: Reciprocitet i jednakost

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Trajković: Sa Vučićem na čelu Srbija više nije ni u pregovaračkoj sobi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak, ni Kosovo neće da traži ista

Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice