Građani proporcionalno različito o situaciji na Severu, bez većinskog stava

Foto: KoSSev

Građani nemaju ubedljiv većinski stav na dva ključna pitanja u ovom trenutku koja se tiču Severa: da li se osećaju bezbedno bez policije i sudstva, i da li će se Srbi, koji od kraja prošle i tokom ove nedelje masovno napuštaju kosovske institucije na Severu, i vratiti.

Nova kriza sa tablicama, nakon što je kosovska vlada uvela faznu primenu odluke o preregistraciji, kulminirala je izlaskom Srba sa Severa iz kosovskih institucija. Ostavke se iz dana u dan nižu. Među prvima su ih podneli gradonačelnici četiri opštine na Severu, a za njima srpski policajci, sudije, tužioci… Povratak u kosovskim institucijama uslovljen je povlačenjem odluke o preregistraciji na RKS i formiranjem Zajednice srpskih opština.

U novim online anketama upitali smo čitaoce KoSSev-a šta misle o „eventualnom“ vraćanju Srba u kosovske institucije, odnosno da li će do toga doći, ali i kako se osećaju sada kada na Severu nema Srba zaposlenih u policiji i pravosuđu. Mišljenja su podeljena.

Tokom 24-časovne online ankete na Instagramu na dva pitanja dobili smo ukupno 3,382 odgovora.

Po prvi put u našim anketama na društvenim mrežama, glasovi su otišli skoro ravnomerno na četvrtine, po neki ispod 20, odnosno većina iznad 20 procenata.

Skoro je potpuni izostanak većinskog stava građana kada je u pitanju njihovo predviđanje hoće li se Srbi vratiti u kosovske institucije. Sa samo jednim procentom više od četvrtine, blaga prednost je data onima koji u 26% misle da hoće, čak i ako se ispuni samo jedan od dva zacrtana uslova. Za ovakvo predviđanje u našoj anketi opredelilo se 435 korisnika Instagrama.

Podjednako je onih koji smatraju da hoće, odnosno neće.

To je takođe po četvrtina, i to tačna – po 25%, sa po 422 glasa. Sa samo jednim procentom manje, odnosno njih 424 misli da će se Srbi vratiti u prištinske institucije čak i bez ispunjenih uslova.

Slična situacija je i kada su učesnici naše ankete odgovarali na pitanje Da li se na Severu sada osećaju bezbedno.

Iako je većina odgovorila sa NE, to je ipak blaga prednost, i nešto više od četvrtine (28%, odnosno 478 glasova) u odnosu na ostale sa drugačijim stavom.

Samo je jedan procenat manje – 27% onih koji se osećaju sigurno i bez policije i sudstva, dakle, 445 njih.

Tačno četvrtina ne oseća razliku, njih 413. Najmanje je onih koji se donekle osećaju sigurno, 20%, to jest, 343.

Na Tviteru je glasao manji broj korisnika ove mreže i tu se odgovori razlikuju u odnosu na Instagram.

Nadpolovična većina smatra da će se Srbi vratiti i bez ispunjenja uslova. Tako se od 101 glasa ukupno u našoj anketi na Tviteru, njih 52% opredelilo za odgovor za koji je na Instagramu bio sa najmanjim brojem glasova.

Što se tiče pitanja, da li se osećaju bezbedno na Severu, 40% kaže NE, 36% ne oseća razliku, 18% je sigurno, a i na tviteru je najmanje onih koji su rekli – donekle, samo 7%. Na ovo pitanje na Tviteru je odgovorilo 45-oro.

Na društvenoj mreži Fejsbuk naši čitaoci su opisno odgovarali na pitanje Da li će Srbi vratiti u kosovske institucije? Ukoliko da, na koji način?

Odgovori su se nizali počev od potpitanja „Zašto su uopšte ulazili u te institucije“, preko stavova da „ako treba da se vrate, trebaju biti zamenjeni“, podsećanja da su ostavke koje su dali neopozive, pa do stavova da će se sigurno vratiti i time „još jednom prevariti narod“ ili da se „onaj ko se obezbedio, verovatno neće vraćati“.

Među ispitanicima ima i onih koji smatraju da se „za početak moraju ispuniti sporazumi iz Brisleskog dijaloga“.

„Za početak da ispune sve iz Briselskog sporazuma. Ali baš sve. Ako ne ispune onda ništa od povratka i suspenzija svega što je ranije dogovoreno“, smatra jedan čitalac.

Neki pak ocenjuju da je povratak u institucije neminovan.

„Smem da bacim neku paru da će se svi ‘probuđeni’ vratiti u institucije, tablice će biti RKS, a severne opštine će dobiti neku vrstu kulturne autonomije, da bi se narod umirio“.

U sličnom tonu odgovorio je i drugi učesnik ankete:

„Svi će da se vrate, budite uvereni, ali treba da potpisuju zadnji dogovor. Pa kako da još jednom prevare nažalost ovaj narod, treba malo lažnih patriota da bude. Pa posle kao – Evo sad je naše i opet posle kad vidite, sve je prema zakonima Republike Kosova“.

U nastavku su se nizala podeljena mišljenja:

„Nikada“, „Neće“, „Ako imaju mozga neće se vratiti nikada, posle svega..“, „Vratiće se zarad lične koristi, naravno“, „Vratiće se … pevajući“.

„Na njihovim mestima takođe moraju doći Srbi. Uslov su Zajednica srpskih opština i stopiranje menjanja registarskih tablica, videćemo koji će se to Srbi pojaviti koji bi smeli raditi nešto preko ovih ljudi koji su rešili nešto konačno da menjaju“.

Ipak, bilo je i onih koji su izneli stav da o tome da li će se vratiti u institucije ili ne, ne odlučuju Srbi sa Severa.

„… Da li će da se vrate, zavisi sve od Vučića… kako im on naredi“.