Vučić: Dobro je da je sada potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana

(Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Na jučerašnjem sastanku sa visokim zvaničnikom SAD, Derekom Šoleom, izneto je šta su crvene linije za Beograd po pitanju Kosova. A crvene linije su bilo koji oblik priznanja, uključujući i neformalno i članstvo Kosova u UN. „Upravo su te crvene linije – ne ono što Srbija neće da prihvati, nego o čemu ne može ni da razgovara“, kazao je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Sa američkom delegacijom razgovaralo se o francusko-nemačkom predlogu, za koji je, potvrdio je danas Vučić, Srbija već dostavila odgovor na tzv. evropski non pejper – sastavljačima istog pismena i to upravo sa tim crvenim linijama ispod kojih Srbija ne želi da ide.

„O tome ne želim ni da razgovaram, a to vam je sastavni deo plana. A van ovih crvenih linija, Srbija će razgovarati i pregovarati“, poručio je danas.

A kada je reč o Zajednici srpskih opština, i Šoleu je, kaže, jasno kazao da je bez nje napredak nemoguć.

„Govorili smo o ZSO, gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak – ukoliko se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte, jer onda dijalog nikakvog smisla nije ni imao“, poručuje.

Zahvalio se na tome što je i sam Šole, ali i cela američka delegacija insistirala na sprovođenju Brisleskog sporazuma – što je važno i što je dobra poruka.

Shodno tome, ponovio je i danas da je Srbija uvek spremna za dijalog, te da se nikada nije sklanjala niti bežala od toga.

Upravo to je predsednik ponovo naglasio i juče na sastanku sa američkim zvaničnikom, dodajući da je to pitanje pre svega za upravljački tim same Zajednice, ali pre svega za Srbe na Kosovu, te konačno i za Albance.

Ono što je za njega važno, kako kaže, je da je i sada jasno da ona mora biti formirana.

Sa druge strane, kosovskom premijeru spočitao je što je, istog dana kada je Šole u Beogradu govorio o ZSO, on za to vreme u Beču kazao da ga ne interesuje formiranje „zajednice na etničkoj osnovi“.

„Što će reći ne interesuje ga formiranje ZSO, ne treba poseban prevod da bi se razumelo“, kaže Vučić.

Kurtiju je takođe spočitao i to što je, kako kaže Vučić, i za francusko-nemački plan govorio da ga ne interesuje: „Pa je na kraju juče rekao da u potpunosti prihvata francusko-nemački predlog, što smo svi znali od početka – jer je ceo zasnovan na onome što oni traže i hoće. Rekao je sve to prihvatamo, samo da bi izbegli prethodnu obavezu – a to je ZSO“.

Potvrdio je da ga u januaru očekuje još jedan veliki sastanak, najavljujući put u Davos 20. januara.

I danas je pohvalio specijalnog američkog savetnika, opisavši ga kao veoma obrazovanog, inteligentnog, prionicljivog političara: „Čovek koji dobro razume prilike u svetu i regionu“.

Vučić smatra da to ipak neće promeniti odnos SAD o Kosovu, te da srpska strana ne treba imati iluziju o tome.

Kazao je da svi „oni“ na kraju krajeva znaju da sve što je na Kosovu bilo izazvano – bio je jednostrani potez Prištine.

„Znaju da nijedan incident i događaj ne postoji, koji je Srbija izazvala, a koji je bio loš i negativan. Sve teme koje su bile nametnute bile su jednostano nametnute i uvek od Prištine. Ali da je dobro da dobar deo sveta koji prati situaciju na KiM neće da zažmuri na sve to“, poručuje Vučić.

Predsednik je ujedno poručio da ne pripada onima koji će na „estradni način“ govoriti posle jednog sastanka.

„Dugo vodim zemlju i nadam se da ću da je vodim ne još tako kratko. I zato se ne zaluđujem malim stvarima, ne želim narodu da dajem lažnu nadu, ali ono što je dobra stvar jeste da oni žele da čuju šta je to što Srbija misli i naše zahteve – očekivanja Srbije i Srba“, kazao je Vučić.