Patrijarh srpski Porfirije: Molitve za mir i očuvanje Kosova u Srbiji

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici sve verne ljude da umnogostruče molitve za “mir i očuvanje Kosova u Srbiji, ističući da je za SPC otuđenje države Srbije, posredno ili neposredno, defakto ili dejure – neprihvatljivo”.

“Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i verni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, defakto ili dejure, neprihvatljivo”.

Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život,navodi patrijarh, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu mesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze.

Patrijarh Porfirije u Vaskršnjoj poslanici napominje da se danas radujemo i u miru proslavimo praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa Isusa Hrista iz mrtvih.

“Radujemo se i proslavljamo zato što smo, kao nekada žene mironosice, čuli reči anđela: ’Ne plašite se!’ Radujemo se i proslavljamo Vaskrsenje Gospoda Hrista jer nam više od osam stoleća Beli anđeo sa freske u Mileševi Svetoga Save pokazuje na prazan grob i govori: ’Ustade, nije ovde!’,” naveo je patrijarh srpski Porfirije u poslanici.

Istakao je da je vera Crkve Pravoslavne koju nam otkriva mileševski Beli anđeo, pokazujući nam prazan grob Hristov, uz poruku: „Ne plašite se!” Bog je te reči ohrabrenja govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolja.

To je braćo i sestre, kako je naveo patrijarh, vera crkve pravoslavne koji nam otkriva mileševski Beli anđeo, pokazujući nam prazan grob Hristov uz poruku: “Ne plašite se!”.

Bog je te reči ohrabrenja govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolja, navodi se u Vaskršnjoj poslanici.

“Radujemo se jer nas uprkos svim prilikama i neprilikama prate krupne i mirne raške oči Belog anđela najlepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu govoreći nam da Isus Nazarećanin, na krst Raspeti, ustade iz groba”, naveo je patrijarh.

Patrijarh poručuje da se setimo biblijske povesti o Sodomu i Gomoru.

“Biblijska istina o Sodomu i Gomoru važi i danas. Ekonomski i svaki drugi napredak je svakako važan za društva u kojima naš narod živi, ali je neuporedivo važnije duhovno zdravlje našeg naroda, ona snažna, saborna vera u Gospoda Raspetoga i Vaskrsloga koja osmišljava naše svekoliko narodno biće. Od vere u Vaskrsenje Hristovo i Jevanđelje Njagovo zavise naše životne vrednosti, kultura, etos, identitet. Hristos je verom četvorice iscelio onoga koji je usled greha bio duhovno i telesno paralizovan. Gospod bi spasao i Sodom i Gomor da je imao na koga da se osloni, da je bilo ljudi koji bi, poput one četvorice u Jevanđelju, bili spremni da snagom vere i poverenja u Hrista, snagom molitve, pomognu svom prijatelju”, dodao je.

Posebno poziva na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

“Stoga danas mi, arhijereji Pećke i Beogradsko-karlovačke Patrijaršije, odnosno Srpske Pravoslavne Crkve, apelujemo da se napredak društva, a pre svega narodna prosveta i kultura, grade na jevanđelskim temeljima, na kojima su i nastale. Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života”, istakao je on.

Patrijarh srpski Porfirije, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve poželeli su srećan, čestit i blagosloven Praznik vernom narodu, svima koji čuju reči Belog anđela: „Ne plašite se! Isusa tražite Nazarećanina, raspetoga.