Marfi: Srbija da ne ometa Kosovo, ZSO što je pre moguće

Američki senatori Gari Piters i Kris Marfi na konferenciji za medije u Prištini (Foto: Kim)

Američki senator Kris Marfi je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio da preuzeta obaveza uspostavljanja Zajednice sprskih opština treba da se ostvari što pre, a da Srbija mora da prestane da ometa Kosovo da postane deo međunarodnih organizacija. Kosovo neće bežati od sprovođenja sporazuma iz Brisela i Orhida, poručila je Osmanijeva.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani poželela je dobrodošlicu američkoj delegaciji i izrazila nadu da će njihov boravak na Kosovu “biti plodonosan”. Ona je podsetila da sastanak sa senatorima u Prištini dolazi nakon njene posete Sjedinjenim Američkim Državama.

“Kosovo najproameričkija država na svetu”

“Odnos između Republike Kosovo i SAD je egzensticijalan. Kosovo je glavni partner Sjedinjenih Američkih Država u ovom regionu. Kao što je pokazano u poslednjim istraživanjima domaćih i međunarodnih organizacija, ali u našoj svakodnevnoj saradnji, Kosovo je s ponosom najproameričkija država na svetu i zemlja koja beskrompomisno štiti naše zajedničke vrednosti”, rekla je ona.

Osmanijeva je istakla da je Kosovo usklađeno sa svakom spoljnopolitičkom odlukom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

“To svedočimo i našim sankcijama protiv Rusije i podrškom Ukrajni”, navela je ona i dodala da Kosovo nema sumnji uz koga stoji i za šta se zalaže.

Osmani je podsetila da je na Kosovu juče započela vežbu “Defender Europe 23” i izazila nadu da će ona pokazati da Kosovo može stajati uz SAD i druge države u NATO savezu.

“Učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije doprinos miru”

Vjosa Osmani je kazala da je potrebno povećanje vojne saradnje sa SAD, te zatražila podršku za integracije Kosova u međunarodne organizacije.

“Mi ćemo doprineti miru, stabilnosti i u drugim izazovima globalnog prosperiteta, jer je učlanjenje Kosova u ove organizacije jasna akcija u korist mira u regionu”, dodala je.

Na sastanku kosovske predsednice sa američkim senatorima bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine. Osmanijeva je istakla da je obavestila senatore o “dugačkoj listi nepoštovanja od strane Srbije”.

“Nije ovo takmičenje ko ima dužu listu, ali Sjedinjene Američke Države su izuzetno doprinele i imaju veze sa sigurnošću našeg regiona. Nadamo se da će glas senata nastaviti da bude jasno protiv ilegalnih struktura koje terorišu srpske građane na severu Kosova, a koji su i pripadnici transnacionalnih kriminalističkih grupa”, navela je ona.

“Najunapređenija prava za nevećinske zajednice”

Osmanijeva se osvrnula i na sporazume postignute u Briselu i Orhidu, napominjući da Kosovo neće bežati od svoje odgovornosti.

“Kosovo će sprovesti svaku odgovornost u okviru dijaloga. Svi znamo da sporazum govori da su obavezni svi članovi. Opštine u Republici Kosovo imaju pravo da se okupljaju u asocijacije, kako bi se koordinisale u svom poslu, ali u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, kao i u skaldu sa pisanim mišljenjem američke vlade koji su objavila dva službenika Stejt Departmenta – gospodin Šole i Eskobar. Kosovo ima najunapređenija prava za nevećinske zajednice i treba da budemo primer, ali ima i slučajeva kada zaostajemo. U svim tim slučajevima, treba da se uverimo da takve prakse budu zabranjene. Kao i po pitanju Zakona o upotrebi jezika, jer su takve vrednosti ukorenjene u našem Ustavu i treba da ga branimo i šitimo po svaku cenu”, zaključila je predsednica Kosova.

Marfi: Podrška Kosovu za učlanjenje u međunarodne organizacije

Američki senatori Kris Marfi i Gari Piters na Kosovu borave u okviru posete regionu Zapadnog Balkana.

“Nije slučajnost to što smo posetu započeli ovde na Kosovu, ovaj bilateralni odnos je jak, stabilan i od životne važnosti. Kada je SAD potreba pomoć, mi se prvo obraćamo našim prijateljima na Kosovu i nije slučajnost što je Kosovo prva zemlja koja staje uz nas i koja je izjavila da je agresija Vladimira Putina neprihvatljiva”, kazao je senator Kris Marfi.

Istakao je da SAD veoma cene pažnju koju Vlada Kosova posvećuje sprovođenju zakona i privrednom rastu u regionu

“Postoji prostor da se borite protiv korupcuje, a Kosovo vodi u toj borbi i ova vlada je učinila jasnim da je borba protiv korupcije u centru njenog rada. Mi vas uveravamo da ćemo uraditi sve da podržimo Kosovo na putu ka transatlanskim institucijama i Evropskoj uniji”, rekao je Marfi i dodao:

“Veoma nam je drago da vidimo poslednji sporazum koji obuhvata i međusobno priznanje zvaničnih dokumenata, ali i teške odluke koje treba da preuzmu obe strane. Srbija mora da prestane da ometa Kosovo da postane deo međunarodnih organizacija. Kao što je rekla predsednica, Kosovo je preuzelo odgovornost da dozvoli opštinama da se ujedine u Asocijaciju. U skladu sa tim sporazumom, to treba da se ostvari što je pre moguće”, naveo je Marfi.

Zaključio je da odnos između SAD i Kosova snažan, te da će se dalje samo osnaživati.

Piters: SAD će sa vama rame uz rame

Američki senator Gari Piters je odnos između SAD i Kosova ocenio kao “veoma specijalan”.

“Nastavićemo da usko sarađujemo kako bi ova demokratija bila jaka, da se i dalje osnaži, da privreda procveta. Postoji još mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo”, kazao je on.

Napomenuo je da je član Komisije za oružane snage, te da bi dve strane trebalo usko da sarađuju po ovom pitanju.

“Kosovo zna, bolje nego druge države, šta može da se dogodi kada jedna država pogazi suverenitet i donese horor i užas ljudima koji su brutalizovani od strane jednog pokreta. Zbog toga ste vi ovde i nastavljate da se borite za svoju suverenost i zbog toga će SAD stajati rame uz rame sa vama na svakom koraku”, kazao je on.

U pratnji senatora Marfija i Pitersa bio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer.

Na konferenciji za medije predsednice Kosova i američkih senatora novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, američke senatore Krisa Marfija i Garija Pitersa tokom dana očekuje i susret sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.