Šolc, Makron i Meloni: Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje ZSO, Srbija da isporuči de fakto priznanje

(Foto: EU/Claudio Centonze)

Pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje, naveli su u zajedničkom saopštenju, francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka, dan nakon odvojenih sastanaka bez postignutog dogovora u Briselu od strane srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti odvojeno su se juče sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Prema izjavama, ostali su na sličnim pozicijama kao i prethodnih meseci.

Srbija želi da se primene svi sporazumi, uključujući i Osnovni sporazum iz februara ove godine, kao i Ohridski, uz dva uslova – da nema de fakto ili de jure priznanja Kosova i članstvo u UN, saopštio je Vučić. Kurti je još jednom zahtevao potpis Osnovnog sporazuma i Ohridskog, uz optužbu da je to Vučić odbio, da se sporazumi sprovedu u celini, momentalno i bez uslovljavanja.

Vučić i Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog evropskog predloga za Zajednicu opština sa srpskom većinom bez uzajamnog uslovljavanja – izneo je iste večeri svoj sud o ishodu sastanaka Žozep Borelj.

Evropska je petorka prošle nedelje u Beograd i Prištinu donela novi predlog za ZSO.

U današnjem zajedničkom saopštenju nemačkog kancelara, francuskog predsednika i italijanske premijerke, Beograd i Priština se pozivaju da se brzo dogovore oko detalja u dijalogu pod posredovanjem EU.

Oni su ujedno pozdravili obe strane  na „angažovanju u razgovorima“.

„Dobro uzimamo u obzir komentare dvojice lidera Kosova i Srbije na Evropski statut za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu izraženu spremnost za sprovođenje“, navodi se u saopštenju.

Ističu da Nacrt statuta, koji je predstavljen 21. oktobra, obuhvata „moderan evropski način“ za rešavanje zaštite manjina, a u skladu sa „najboljom evropskom praksom i standardima u okviru parametara definisanih od obe strane“.

„Stoga, još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije“, naglašavaju.

Faza implementacije, poručuju, trebalo bi da napreduje tako da obe strane paralelno ispunjavaju svoje obaveze na način „korak po korak“, odnosno zasnovan na principu da obe strane „moraju nešto da urade da bi nešto dobile“.

Poručuju i da bi sada fokus trebalo da bude na unapređenju ovog Sporazuma bez preduslova i odlaganja.

„U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje“

Formalnosti, uključujući i usvajanje, naglašavaju, „ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju“.

„Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima koji vodi EU. U nedostatku napretka u normalizaciji odnosa obe strane – rizikuju da izgube važne prilike“, zaključuje se u saopštenju.