Nemački i francuski ambasadori tradicionalno obeležili Dan primirja, ali gde je nestao spomenik srpskim vojnicima?

Jern Rode (Foto: Tviter)

Danas se obeležava Dan primirja – kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Godinama unazad nemački i francuski ambasador zajedno obeležavaju ovaj dan u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini. Međutim, na slikama od ove godine i ranijih godina – primetna je razlika.

FOTO: Nemački ambasador Jern Rode i bivša francuska ambasadorka Mari Butel 2021

Na fotografijama ove godine nije više vidljiv spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.

Na fotografijama koje su ove godine objavila dva ambasadora sa pravoslavnog gradskog groblja u Prištini, nedostaje „Spomen oslobodiocima Prištine“, odnosno beli nadgrobni spomenik sa ćiriličnim natpisom „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918“.

 

Vidljiv je i dalje spomenik poginulim francuskim vojnicima koji se na pravoslavmom gradskom groblju u Prištini nalazi(o) tik uz spomenik srpskim vojnicima.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini Olivije Gero i Jern Rode položili su danas vence povodom Dana primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine koji je označio i kraj Prvog svetskog rata.

Francuski ambasador je na društvenoj mreži „X“ poručio da je zajedničko obeležavanje velikog istorijskog datuma Francuske i Nemačke na Kosovu postala tradicija da na Kosovu, te da on i njegov nemački kolega obeležavaju zajedno ovaj dan kao znak pomirenja i prijateljstva.

„11. novembar je Dan naših boraca. Na Kosovu je postala tradicija da ga slavimo sa našim nemačkim prijateljima kao jasan znak francusko-nemačkog pomirenja i prijateljstva. Odao sam počast i za 18 francuskih vojnika koji su izgubili živote služeći u Kforu za zaštitu svih zajednica“, napisao je Gero.

 

„Konačno, puške su utihnule. Mnogi su tako mislili pre 105 godina, kada je nakon godina stradanja završen Prvi svetski rat. Danas smo obeležili ovaj događaj sa našim francuskim prijateljima, predstavnicima Kosova, komandantom KFOR-a, avganistanskim i ukrajinskim novinarima i predstavnicima diplomatskog kora. Naučili smo da je pomirenje uvek moguće“, napisao je sa druge strane Rode takođe na društvenoj mreži „X“.

 

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan, 11. novembra 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.