Rašić: Srž problema je što neko drugi upravlja našim životima i koristi nas za svoje političke interese

Ministar za zajednice u kosovskoj vladi Nenad Rašić, rekao je u intervjuu za Radio Goraždevac da je srž problema u tome što neko drugi upravlja našim životima i koristi nas za svoje političke interese. Napominje da gomilanje oružanih snaga na severu Kosova nije rešenje i da očekuje da se nakon stabilizacije situacije to prisustvao oružanih snaga na severu smanji. Rašić upozorava na nedostatak razumevanja i uvažavanja potreba Srpske zajednice od strane Brisela.

Kada je u pitanju proces pregovora u Briselu između Beograda i Prištine i to što kosovoski Srbi nisu uključeni u njima, Rašić kaže da je za to najviše kriv Brisel.

„Mi smo negde tu u sredini gde smo mi faktički ničiji Srbi i niko ne uvažava naše predloge, želje i planove nego se to svodi na minimalnu komunikaciju, čisto eto da budemo uvaženi. Prema tome svi su malo krivi ali ja najviše zameram Briselu jer možda mi bilo da smo u Prištini ili Beogradu znamo malo po našem tom balkanskom mentalitetu da budemo sujetni, da mislimo da mi najbolje znamo, da nam ne treba niko, ali sam očekivao puno više od Brisela u tom smislu da stvarno razumeju šta su potrebe Srba“, kaže Rašić.

Ministar Rašić napominje da gomilanje oružanih snaga na severu Kosova nije rešenje i da očekuje da se nakon stabilizacije situacije to prisustvao oružanih snaga smanji.

„Naravno da gomilanje oružanih snaga na Severu nije rešenje ali saniranje ili privremeno rešenje se smatra kao takvim i po tome, rekao sam pre da je čak i NATO poslao dodatne trupe. Oni i njihove obaveštajne agencije smatraju da može doći do nekog novog slučaja ili bolje reći oni šalju trupe da bi preventivno delovali da do toga ne dođe. Što se toga tiče meni je sasvim to ok misleći na trupe koje štite da ne dođe do jednog takvog slučaja. Da li treba biti specijalnih policajaca? Pa, ne bi trebalo da ih bude. Ja mislim da kad sve ovo slegne, kao što smatram da jeste sa tim dodatnim predstavnicima NATO snaga, očekujem da stvarno više ne bude problema i da prisustvo specijalne policije treba da bude smanjeno“, dodaje Rašić.

Ministar Nenad Rašić ističe važnost očuvanja mira nakon nedavnih događaja, te naglašava pacifistički pristup kao ključ za sprečavanje daljih nesuglasica.

„Mi ako planiramo nešto da radimo ili planiramo nemamo mesta za bilo koje agresivno delovanje već samo za ono što je pacifističko ili što ja volim da kažem često politički umereno. Samo takav način jednog zajedničkog delovanja ili razumevanja sa ostalim faktorima u regionu ali i sa našim autonomnim predstavljanjem što u ovom slučaju jeste najbitnije. Mi bi morali da se postavimo kao neki faktor koji će biti uvažavan, slušan da bi naše pretpostavke, da ne kažem odluke bile uvažavane od strane svih. Mi smo nažalost pogotovo u poslednjih 12 godina totalno bili isključeni iz tog kruga odlučivanja i kako ja volim da kažem sad plaćamo cenu toga. Iliti cenu plaćaju oni koji su sve ovo skuvali pa sada moraju i da kuse“, rekao je u intervijuu za Radio Goraždevac Nenad Rašić.

Rašić ističe nužnost aktivnog učešća kosovskih Srba u odlučivanju kako bi se postigla održiva rešenja i sprečili negativni incidenti.

„Ako ste u procesu odlučivanja to znači da ste aktivni učesnik u pregovorima, da ste aktivni učesnik i u preduzima koji će dovesti do predloga za finalno rešenje. Mi u ovom slučaju to nemamo ali mi nismo krivci za to. Sećamo se kada je počelo sve ovo 2012-te, ja sam od prvog momenta tada pa sve do danas, znači 10. godina punih pričao i naglašavao sa svakim predstavnikom koji je došao iz Brisela. Oni su mahom da kažem bili viša kategorija ili odgovornija lica, a podsetiću vas posebno na sastanak kad su dolazili u toj grupaciji Han, Junhe i Mogerini kao tri najbitnija članova Briselskog procesa u tom momentu. Ja sam im tada postavio nekoliko pitanja, jedno od pitanja je bilo za sam proces pregovora, zašto nema kosovskih Srba, jer je stvarno paradoskalno i ironično da vi imate pregovore kojima su cilj da se lakše integrišu kosovski Srbi a vi nemate nijednog Srbina koji o tome pregovara. Ja sam tada predlagao čak molim vas ako ne postoji neka mogućnost da budemo deo procesa, dajte bar da angažujemo nekoliko ljudi, totalno političkih iz redova kosovskih Srba koji će biti svedoci naše sudbine. Jer vi tamo nešto pričate, odlučujete a u suštini mi ne znamo šta pričate o našim živptima. Tada bukvalno niko od tri predstavnika nije hteo da mi odgovori na to pitanje kako bi svako normalan želeo, ali je Mogerinijeva rekla „it is up to the sides”, u prevodu to zavisi od strana”, dodao je ministar za Zajednice i povratak Nenad Rašić.

Nenad Rašić takođe upozorava na nedostatak razumevanja i uvažavanja potreba srpske zajednice od strane Brisela, ističući hitnost potrebe za aktivnijim angažmanom.

“U tom momentu nismo bili ni Beogradski Srbi, ni Prištinski a ponajmanje Briselski, zato što su oni ostavili da odlučuju Beograd i Priština iako EU jeste fasilitator takozvani. Ja sam molio njih, jer sam shvatio tada da od Beograda i Prištine nema ništa od našeg uključivanja. I sada vraćam se na zaključak što smo pre rekli, ja sam siguran da da je bilo tehničkih predstavnika kosovskih srba u tim pregovorima, razgovorima, pa čak i da smo delovali kao savetodavno telo mi ne bi imali puno negativnih događaja koje smo imali priliku da vidimo. Počevši od barikada, izlaska iz institucija pa čak ni ovo što se desilo u Banjskoj. To je problem, što neko drugi upravlja našim živpotima a to nismo mi. I taj neko naravno nas koristi kao oružje za svoje političke interese i to je srž problema. Ja i dalje kažem da nema održivog rešenja kako god da bude to u briselu potpisano ili sad ispadne neka nova fora što bi rekli mladi gde nema potrebe da se potpisuje ali mora da se sprovede. Znači šta god da je, bilo koja forma od tih, nema održivog rešenja ukoliko kosovski srbi ne budu deo procesa, a i takođe deo informisanja šta znači to, taj finalni sporazum”, kazao je Rašić.

Na pitanje o legitimnosti njegovog izbora, Rašić kaže da je nejgovo predstavljanje sa pravne strane apsolutno legalno.

“Moje predstavljanje sa te pravne strane je apsolutno legalno, kao što je i bilo potvrđeno. Od momenta kada sam imenovan, a to je 1. decembar prošle godine, da su ti moji oponenti trudili se da nađu dlaku u jajetu da to nije bilo legalno, ali ja sam mnogo pre njih znao da to jeste apsolutno ispravno i da pre nego što sam prihvatio tu poziciju ja sam naravno prvo proverio. Ja bih ovako rekao, ko od njih bi mogao da ima legitemitet? Mi imamo legalitet svakako u ovom slučaju, sad kad neko priča da li ima legamitet ili ne, onda ja bih se više obazirao na ono šta ste vi uradili sa vašim legamitetom osim da budete čas zamrznuti, čas odmrznuti”, kazao je Nenad Rašić.

Kada je reč o planovima i budućim projektima, ministar Rašić je nedavano izneo i strategiju za prava interesa zajednica i njihovih čalnova.

“To je najznačajni dokument koji će imati najbolji uticaj na zajednice od kada postoji ministrastvo. Pored ekonomskog dela koji je negde u iznosu od oko 8.5 miliona evra godišnje, postoji i druga komponenta koja je pravna i strateška, gde imamo jedan strateški cilj, a to je proporcijalna zastupljenost nealbanaca, nevećinskih zajednica u javnim admnistracijama Kosova”, zaključio je Rašić.