Analiza ekonomske perspektive: Da li je uredba CBK korak ka stabilnosti ili izvor problema?

Centralna banka Kosova 01.02. donela je uredbu o ukidanju dinara na Kosovu. Ova odluka CBK među različitim zajednicama ima različita tumačenja. Građanima koji imaju primanja od republike Srbije je ovo veliki problem, a često su im to i jedini izvori prihoda. Sa druge strane ekonomski stručnjaci iz Prizrena i Peći smatraju da je ova odluka u skladu sa ustavom i da se treba poštovati.

Biljana Popovic iz povratničkog sela Belo Polje kod Peći kaže za Radio Gorazdevac da živi sa dva sina i sreća je da ima zalihe hrane od ranije, jer nije u mogućnosti da podigne novac koji joj upljaćuje republika Srbija.

„Ja živim sa dva sina, muž mi je umro. Kako ja sada da idem za Rašku ili Novi Pazar kao što kažu. Do Mitrovice mogu i nekako da platim 50 evra taksi, ali on neće da te čeka 3-4 sata dok ti stojiš u redu. Ja sam išla za Mitrovicu pa sam se vratila kada sam videla kolika je gužva. Imam zalihe namirnica od ranije to je sreća. A šta da nemaš brašno, šećer, so i kafu? Treba da kažem sinovima nema ni doručak ni ručak ni večera. Nama niko ne okreće glavu za to”, kaže Biljana za Radio Goraždevac.

Ona dodaje da od kosovskih institucija ne prima novac, te da je zatvaranje privremenih organa i biroa za zapošljavanje veliki problem za srpsku zajednicu.

„Čisto sumnjam da će se nešto poboljšati. Je l treba da vadimo u njihovim bankama kartice? Da li neko razmišlja o tome da posle treba njima porez da se plaća? Nama ne plaća Kosovo plate već Srbija. Nama Kosovo nikad nije uplatilo dinar koliko ja znam. Mi samo čekamo da nam padne sa nebesa, ali neće ništa da nam padne s nebesa. Vidite li šta nam rade. Zatvoriše nam opštinu, biro“, rekla je Biljana.

Stručnjak za ekonomske prilike Egzon Kastrati kaže za Radio Peja da ova uredba centralne banke Kosova ima za cilj regulisanje transakcija novca.

„Praktično, ova uredba ima za cilj da reguliše transakcije i kontroliše uvoz valuta, praktično ova uredba ne zabranjuje držanje drugih valuta kao gotovine ili štednje, u ovom slučaju dinara, ali za sve transakcije ili plaćanja kao jedina valuta mora biti evro kako je ustav Kosova definisao“, kazao je Kastrati.

Obzirom da je dinar korišten kao valuta najviše na severu Kosova, Kastrati smatra da će uredba imati velikog uticaja na sve.

„Što se tiče ekonomskog uticaja, sasvim je tačno da će biti ekonomskog uticaja jer moramo reći u smislu plaćanja, transakcija posebno na severu jer znam da je dinar korišćen kao valuta za transakcije iako ne bi trebalo da se koristi jer znamo da ustav reguliše da se na Kosovu može koristiti samo jedna valuta, a mi smo usvojili evro kao valutu i ​​to će praktično imati uticaja jer sve te transakcije koje su se obavljale u dinarima nije bilo kontrole nad tim transakcijama, kao i u srpskoj zajednici svi oni prihodi koji su dolazili od penzija i u drugim oblicima su praktično iskazani u dinarima“, kazao je Kastrati.

Edmond Hodža, ekonomski stručnjak kaže za TV Prizreni da je uredba koju je donela centralna banka Kosova u potpunosti usklađena sa zakonom i ustavom, kao i da je to samo adaptacija stanja na terenu.

„Nova uredba koju je usvojila Centralna banka u potpunosti je zasnovana na Zakonu Centralne banke Kosova, koja nakon prethodnih sastanaka sa upravnim odborima, ima puno autonomno pravo da donosi propise. Takođe i ova poslednja uredba nije ništa drugo do adaptacija prema zahtevima terena. To je i razlog za povremeno donošenje propisa, zbog stvaranja sigurnosti plaćanja, stvaranja stabilnosti, kako plaćanja tako i zaštite cena. To je takođe uloga Centralne banke Kosova. Čak i ova uredba nije ništa više, nego adaptacija na terenu. Smatram da je ova uredba u korist platnog sistema, u korist zaštite finansijskog sistema n      a Kosovu“, kazao je Hodža.

Novinar Radio Astra, Raif Ademi pričao je sa stanovnicima Prizrena o ovoj temi, međutim oni nisu želeli da daju izjavu.

“U razgovoru sa običnim ljudima koji primaju penziju iz Srbije, dobijao sam odgovore ali ne žele javno da kažu šta misle, ne zato što im je to zabranjeno, nego nisu dovoljno informisani i drže se one teze da je došlo isto stanje kao posle završetka rata. Tada su penzioneri morali da idu po svoje penzije u Novom Pazaru. Tada je jedan od penzionera sa ovlašćenjem uzimao za desetoro penzionera. Bio veliki rizik dok se dođe do para od penzije. Onaj koji je išao po penzije morao je da podigne u bankama, obično pošti i u dinarima, pa kasnije da to pretvoriti u evre i tu sumu donosi i podeli penzionerima. Matematički gledano penzija je bila 10% manja, a političari nalaze rešenja da opravdaju sebe, a narod kao i uvek žrtva”, preneo je razgovore sa ljudima Raif Ademi.

Građanima koji primaju finansijska sredstva od republike Srbije jedina mogućnost da podignu novac na Kosovu je u Severnoj Mitrovici i banci poštanska štedionica koja zalihe dinara isplaćuje svojim korisnicima ograničeno, odnosno najviše 10.000 dinara dnevno.