Kosovske nacionalne zajednice različito o popisu

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5-og aprila. Kako naglašavaju sagovornici sa kojima smo razgovarali, kod albanske zajednice nema većih problema, sever Kosova, gde uglavnom živi srpska zajednica gotovo da uopšte ne učestvuje na popisu, dok se bošnjačka zajednica suočavala sa problemima tehničke prirode.

Srpske stranke nisu podržale ni ovaj popis stanovništva, a Srpska lista je i u ime srpskog naroda kosovskom premijeru poručila da srpski narod na njemu neće učestvovati.

Pre samog popisa nevećinskim zajednicama obratio se kosovski premijer Aljbin Kurti pozvavši ih da u njemu učestvuju. Pozvao je Srbe, Bošnjake, Turke, Aškalije, Egipćane, Rome i Gorance poručivši im: „Vaše učešće nije samo statistička evidencija već je to – moćna izjava o identitetu, pravima i mestu svakog građanina u našem društvu“.

Zamenik gradonačelnika opštine Peć, Fatmir Aslani, kaže za Radio Peja da se trude da pomognu popisivačima koji vrše popis stanovništva koliko su u mogućnosti, kao i da proces registracije teče dosta sporije.

“Trudili smo se svim kapacitetima koje smo imali za početne faze, obuku i druge etape koje su bile. Trudili smo se da budemo što je moguće više u stanju pripravnosti, da ponudimo uslove sa ovim kapacitetima koje imamo, da imaju mogućnost da obave obuke i počnu sa radom. Popis stanovništva je počeo 5-og aprila, a prema informacijama kojima raspolažemo proces ide malo sporije, ali vremena ima dovoljno, odnosno do 17. maja je krajnji rok za registraciju stanovništva, tako da ima dovoljno vremena na raspolaganju za registraciju, dovoljno je da građani budu obavešteni tokom ovog procesa, mislim da budu kod kuće kada matičari dođu”, kazao je Aslani.

Aslani dodaje da na različite načine i mehanizme poziva građane da učestvuju na popisu.

“Stalno smo apelovali i delili brošure i postere. Trebamo biti svesni da je ova registracija veoma neophodna za funkcionisanje države, a posebno opština. Mi nastavljamo da pozivamo, sa svim mehanizmima koje imamo, da svaki građanin, u našem slučaju svaki građanin opštine Peć bude registrovan”, rekao je Aslani za Radio Peja.

Hadži Seferćaj, zvaničnik Agencije za Statistiku Kosova, kaže za TV Prizreni da imaju veliki broj supervizora i popisivača koji sprovode popis na teritoriji opštine Prizren.

“Angažovali smo veliki broj supervizora, nekih 61 angažovanog supervizora kao i 221 popisivača, na celoj teritoriji Prizrena, i naravno da smo naveli Prizren jer ovde imamo različite komisije koje žive i rade. Pa smo pokušali da pronađemo mešoviti modul popisa stanovništva. U okruzima koji su naseljeni ovim mešovitim zajednicama postoje matičari na terenu koji se bave ovom delatnošću”, kazao je Seferćaj.

Seferćaj dodaje da je izazovno, jer ima nezadoovoljnih radnika kojima ne odgovaraju određeni reoni u kojima trebaju da vrše popis stanovništva.

“Naravno da je to izazovno, pošto imamo posla sa mešovitim okruzima, ali pokušavamo da pronađemo najbolji način da se svi osećaju dobro tokom popisa, mislim na zajednice ovde. Do sada smo se trudili da pokrijemo većinu okruga u Prizrenu, naravno ponekad, u nedostatku matičara koji nisu bili zadovoljni okrugom koji su dobili, ali da li je moguće da svi budu u jednom okrugu, pa trudimo se da pokrijemo poteškoće koje imamo, srećom za sada proces ide dobro, generalno, i nadamo se da će do 17. maja ovaj proces biti finalizovan”, rekao je Serfećaj za TV Prizreni.

Predsednik NVO “Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Kosova  (VKBIK)” Mejdin Saliji poziva sve građane da izađu na popis. On je za Radio Astra naglasio važnost popisa, ali i tehničke probleme sa kojima se suočavaju pripadnici bošnjačke zajednice.

“Želim da pozovem sve Kosovare da se odazovu i odvoje nekoliko sati. Kao što znate ne popisuje se samo stanovništvo i imovina nego tu ima i puno pitanjao  ekonomskom stanju i tako dalje. Popis je počeo i u interesu je da se svi popišu kako bi se uopšte znalo koliko stanovnika živi na Kosovu. Isto tako želim da pozovem stanovništvo koje živi u dijaspori koje imaj priliku da se odazove i popišu preko online aplikacije, međutim i tu ima propusta, jer se oni pišu kao Kosovari, a ne kao Bošnjaci ili pripadnici drugih zajednica”, kazao je Mejdin.

Analitičar Ognjen Gogić, kaže za Radio Goraždevac da na severu Kosova postoji problem jer građane niko ne kontaktira, pa tako i oni koji bi možda učestvovali na popisu, nemaju tu mogućnost.

„Popis se na Severu Kosova i drugim srpskim sredinama na Kosovu se odvija sporo, ako se uopšte i odvija. Ne radi se o tome da građani aktivno bojkutuju popis, već kako prijavljuju njih niko ne kontaktira, popisivači kod njih i ne dolaze na adrese. Postoji očigledan problem u samoj organizaciji popisa. Verovatno je to posledica opšte atmosvere u srpskoj zajdnici da popis nije dobrodošao u ovom trenutku. Sami popisivači nerado odlaze kod svojih sugrađana, a samim tim ni sugrađani nemaju kome da daju odgovore“, kaže Gogić.

Gogić dodaje da ima i drugih problema kao što su određena pitanja, tehnički problemi i drugi koji otežavaju proces popisa.

„Govori se puno i o samim spornim pitanjima koje podrazumeva popis, koji verovatno dodatno destimulišu te popisivače, a i u tehničkim problemima kao što su popunjavanje tih upitnika, tableta, tehnologija koja se koristi. Postoje tu određene tehničke poteškoće koje dodatno otežavaju sprovođenje popisa, koje dovode do toga da se on u srpskim sredinama gotovo i ne sprovode“, rekao je Gogić za Radio Goraždevac.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu bio je 2011-te godine. Nakon 13 godina ponovo se sprovodi. Počeo je 5-og aprila i trajaće sve do 17-og maja 2024-te godine.