Osmi Mart: 115 godina borbe za prava i ravnopravnost žena

(Foto: KoSSev)

Danas je 8. Mart, dan posvećen ženama i dan koji obeležava njihovu borbu za ravnopravnost. Uz isticanje toga da se i dalje bore za svoja prava, što će i danas pokazati kroz više aktivnosti širom sveta, žene će se kao gest zahvalnosti, zbog onoga što čine u zajednici ili svojoj porodici – darivati. Tradicija darivanja cveća na ovaj dan – simbol je ljubavi, poštovanja i podrške njima.

Sva je pažnja danas usmerena na pripadnice lepšeg pola, a tako je i u Kosovskoj Mitrovici.

Cvećare su pune kupaca, a ulice se šarene. Ruže, orhideje, karanfili pa sve do saksijskog bilja.

Ulični prodavci došli su iz raznih krajeva, nudeći veliki izbor, a kupci ne štede – od najmlađih do onih najstarijih sugrađana.

Ipak, za razliku od ranijih godina, usled nedostatka dinara trgovci su se požalili na znatno manji promet u odnosu na kupovinu prethodnih godina.

Kada je reč o Gračanici, sutra će biti dodeljena „Ruža trijumfa 2024“, za najuspešniju ženu u ovoj opštini iz raznih stručnih zanimanja.

Cveće naspram borbe za prava

Međutim, osim cveća i priznanja, organizacije i pojedinci danas ukazuju i na položaj žena u društvu na stepen (ne)ravnopravnosti u odnosu na muški pol i na sve nedostatke kada su prava žena u pitanju.

KoSSev je početkom ove nedelje organizovao i okrugli sto na temu „Žene, urednice i direktorice u medijima“, koji je, osim predstavnica medija, okupio predstavnice civilnog društva, volonterskih udruženja, policajke…

Istaknuto je to, da je uprkos brojnosti na ovim pozicijama, žena nejednaka u privilegijama u odnosu na muškarce i češto je izložena kritikama, ali i to da se od jedne žene istovremeno očekuje posvećenost porodicama, njena izvrsnost u ulozi majke, supruge, sestre, ili ćerke. A sve to u neumoljivoj statistici porasta femicida i nasilja u porodici, čija je žrtva, uz decu uglavnom žena.

Shodno tome, nova statistika iz Kosovske policije o broju slučajeva nasilja u porodici, pokazuje da za manje od dve godine u opštinama na Severu prijavljeno 78 takvih slučajeva – većina odnosno 99% su žene.

Postoji samo jedna sigurna kuća na Severu, u Opštini Zubin Potok, a kako je najavio juče ministar administracije lokalne samuprave, Eljbert Krasnići – deo zemljišta kod Vojnog remonta u Kosovskoj Mitrovici biće namenjen za još jednu.

Nije tako samo na Severu. Dnevno se i u drugim opštinama na Kosovu – beleže najmanje po tri slična slučajeva, u kojim su žrtve žene. Samo za poslednjih 24 sata, policija je širom Kosova zabeležila šest.

Posebnu je kosovsku javnost uzdrmao slučaj iz novembra prošle godine, kada je u Prištini, ubijena tridesetogodišnja Ljiridona Ademaj – Murseli, majka dvoje dece. Za njeno ubistvo glavni osumnjičeni je njen suprug.

Protestovale su organizacione grupe protiv nasilja u porodici, a tradicionalni osmomartovski marš „Marširamo, a ne slavimo“ održaće se u Prištini i danas u podne, na kom će i ove godine žene pozvati na ravnopravnost i pravdu prema njima.

Marša će biti i u Beogradu – u 18 časova na trgu Slavija, u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja pod nazivom „Uvek na prvoj liniji“.

„Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode“, navele su aktivistkinje u najavi.

Od početka 2024. godine u Srbiji su se dogodila tri ubistva žena u partnerskim odnosima, dok je tokom prošle godine ubijeno 28 žena, statistika je Udruženja Femplatz iz Srbije.

Ujedno, specijalna projekcija filmova palestinskih umetnica „Ova zemlja, sestro moja, jeste žena“ povodom Međunardnog dana žena biće održana od 19 časova u bioskopu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Kako prenosi Danas, prikupljene donacije biće uplaćene PCRF-u (Palestine Children’s Relief Fund).

Povodom Međunarodnog dana žena od jutros stižu čestitke političkih predstavnika – kako u kosovskom, tako i u srpskom sistemu – kako centralnih, tako i lokalnih institucija.

115 godina 8. Marta

8. Mart se obeležava kao podsećanje na 1857. godinu i štrajk u Njujorku u koji su stupile radnice fabrike tekstila koje su zahtevale bolje uslove za rad, ali i na štrajk koji je usledio istog dana, na istom mestu, samo 51 godinu kasnije.

Tada su radnice najpre bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle da izađu, a potom je izbio požar u kojem je izgorelo 129 žena. U sećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u ovom gradu je po prvi put obeležen 8. Mart, Dan žena.

Ovaj događaj je ujedno bio podstrek za sve žene širom sveta – da zahtevaju bolje uslove rada i ravnopravnost sa muškarcima.