Stano: Mere će Prištini biti ukinute kada odluči EU, a ne kosovski političari

Foto: Evropska unija/ Printscreen

„Želimo da celu situaciju vidimo rešenu. Obe strane treba da ispune svoje obaveze, a Kosovo je čulo koja su naša očekivanja. Izbori na Severu su bili samo jedno pitanje. Možemo pogledati kako su izbori organizovani i šta je navelo Srbe da ih bojkotuju“, poručio je danas Peter Stano, portparol EU. 

On je zapravo ovako odgovorio na pitanje novinara na dnevnom brifingu za medije, o sve češćim izjavama i očekivanjima iz Prištine, da nakon organizovanja novih izbora (referenduma) na Severu Kosova 21. aprila, što je bio jedan od zahteva EU prošle godine juna, kada su Kosovu mere i uvedene – sada više nema razloga da one i dalje postoje. Ovaj su referendum Srbi bojkotovali, zbog, po njima, loših uslova koje su im dale kosovske vlasti.

Da je, bez obzira na to što je usled bojkota većinskog stanovništva na Severu, zabeležena veoma mala izlaznost, Kosovo ipak ispunilo jedan od zahteva i da zaslužuje ukidanje mera – i danas je ponovio kosovski premijer, Aljbin Kurti, na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije.

Ipak, Stano danas kaže da se vlasti u Prištini o tome i ne pitaju, a da će mere biti ukinute onda kada o tome odluče oni koji su ih i uveli.

„Kada je EU predstavila mere protiv Kosova, uzroke kriza, jednostranih odluka, eskalacija u odnosima između Kosova i Srbije, Evropskoj uniji je bilo jasno da su one reverzibilne. Dakle, oni će biti uklonjeni u trenutku kada zemlje članice odluče. Ponavljam kada odluče zemlje članice, a ne kosovski političari. Dakle, kada države članice odluče da više nema razloga da mere ostanu na snazi“.

Sa druge strane, priznaje da se vode diskusije o ovoj temi, ali ističe da one nisu uklonjene.

„Kada se to desi, javnost će biti upoznata“.

Podseća da je organizovanje novih izbora na Severu bilo samo jedno pitanje odnosno jedan od zahteva EU nakon prošlogodišnje krize.

„Želimo da celu situaciju vidimo rešenu. Obe strane treba da ispune svoje obaveze, a Kosovo je čulo koja su naša očekivanja. Izbori na severu su samo jedno pitanje. Možemo pogledati kako su izbori organizovani i šta je navelo Srbe da ih bojkotuju“.

Ponavlja da su mere Kosovu uvedene zbog specifičnih razloga, i kada zemlje članice EU odluče da ti razlozi više ne postoje, one će biti ukinute.

Stano je upitan i o deklaraciji o nestalima koja je usvojena u Briselu prošle godine. Navodi da još uvek po tom pitanju, nema progresa.

„Nažalost, nema vesti, nema progresa. Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da vidimo da dve strane napreduju po tom pitanju. Ali to važi za dijalog uopšteno, kao i za ovo pitanje. Na postignute sporazume moraju slediti konkretna dela i nije na EU da ih preduzima, već na obema stranama“.