Ugljanin o računima za struju: Dogovor bio paušal dok se ne uspostavi elektronska mreža, najmanje 50 odsto u Bošnjačkoj još neregistrovano, građani imaju pravo da se žale

FOTO: KoSSev

Dogovor je bio da paušal bude tih 21,60 evra za domaćinstva, a 25 evra za lokale i ništa iznad toga. Ne možete naplatiti nešto, jer to i u ugovoru piše – paušal, sve dok se ne uspostavi elektronska mreža. O dodatnim računima sa realnim stanjem nije bilo ni reči, poručio je danas predsednik SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin. 

Desetak dana nakon što je upravo Ugljanin, kosovskim medijima otkrio informaciju da će građani na Severu od januara do aprila ove godine, plaćati paušalne račune za električnu energiju u iznosu od 21,60 evra, upravo su računi u tom iznosu počeli građanima na Severu da pristižu već od 4. marta, a za mesec februar.

Onda kada se taj račun plati potrebno je i potpisati ugovor sa ovom kompanijom za one koji žele da Elektrosever bude njihov snabdevač električne energije, detalji su od ranije.

Šira javnost, uključujući i medije – vodila se onime što je predsednik SO Severna Mitrovica, kao lokalni visoki zvaničnik, već najavio još u februaru, dajući još tada precizan period plaćanja navodnog paušala sa čak preciznim i iznosom.

Međutim, da to nije paušalni već, onako kako i piše na ugovoru, predračun ili akontativni račun – potvrdili su ove nedelje iz Elektrosevera.

Više je građana Kosovske Mitrovice dobilo račune, takođe za mesec februar, u iznosima i preko, u nekim slučajevima, i nekoliko stotina evra većim od prethodno najavljenih.

„Ne može tako. Mi ćemo dati izjavu u vezi toga i stati u zaštitu građana“, poručio je danas Ugljanin za KoSSev povodom ovog pitanja.

Njegova izjava od pre mesec dana, objašnjava danas, posledica je dogovora na sastanku na kom je lično učestvovao, zajedno sa zamenikom direktora Elektrosevera i višom službenicom ove kompanije, još pre nego da je izjavu i dao.

Preuzeo je tada, kaže, da on bude taj koji će zaključke odnosno dogovore sa sastanka izneti u javnost i podeliti sa građanima.

„Dogovor je bio da paušal bude tih 21,60 evra za domaćinstva, a 25 evra za lokale i ništa iznad toga. Ne možete naplatiti nešto, jer to i u ugovoru piše – paušal dok se ne uspostavi elektronska mreža. O dodatnim računima sa realnim stanjem nije bilo ni reči“, tvrdi i danas Ugljanin.

Osim o ovome, kaže, na tom se sastanku razgovaralo i o samim procedurama registracije potrošača, posebno u Bošnjačkoj mahali, između ostalog, i sa aspekta bezbednosti i sigurnosti.

„Postojao je jedan vid straha i ja sam im ga uklonio. Kazao sam im da čak mogu za to zatražiti i policijsku pratnju, ali ste dužni da registrujete stanovništvo, jer je to i obaveza“, dodaje.

Ugljanin podseća na to, da su potrošačima ponuđeni i drugi snabdevači, ali kaže da veruje da bi se i građani u Bošnjačkoj, bez obzira na to ako su iz druge zajednice, opredelili za snabdevača na Severu – kao kompaniju na koju su navikli, koja je bila tu za sve nedaće, kvarove.

„Uvek su dolazili za sve sanacije oni. Najzad, Elektrosever nudi 5 odsto jeftiniju struju u odnosu na druge i ja sam stanovnike upoznao sa tim“.

Ipak, dodaje, ima informaciju da gotovo polovina iz ovog naselja još uvek nije registrovana – najmanje 50 odsto, a to mu govore sami građani ovog naselja.

Zbog svega, a naročito zbog vesti o dodatnim računima koji se građanima distribuiraju – Ugljanin će, kaže, u ime institucije kojom rukovodi, i otići da sa nadležnima u Elektroseveru razgovara.

„Juče sam čuo tu zapanjujuću vest i preuzimam obavezu da porazgovaram sa nadležnima u Elektroseveru, u ime institucije, a imam pravo i kao građanin. Moramo da iznesemo ovo pitanje“, naveo je predsednik SO Severna Mitrovica.

Smatra da i ostali građani imaju pravo da se žale i obrate čak i sudskim organima ukoliko smatraju da je potrebno. Skupština će to podržati:

„Radeći isključivo u svojstvu i zaštiti građana. Građani mogu i meni da se jave, ja sam spreman da odem sa njima. S obzirom da znam kako je tekao ceo proces, zastupaćemo jer te cifre, pravno, nisu u obavezi da plate. Pravno nije obavezujuća odluka plaćanja po principu ‘kako je nekome palo na pamet’, već na osnovu ugovornih obaveza i dogovora, a to je – paušal“.