Barak Obama novi predsednik Francuske?

Pariz — U Francuskoj je u toku velika kampanja kojoj je cilj da se bivši predsednik SAD Barak Obama kandiduje na predsedničkim izborima, piše “Raša tudej”.

Kako navode, postoji samo jedan problem – Obama nije državljanin Francuske.

Cilj akcije je prikupiti milion potpisa za Obaminu kampanju do 15. marta, a plakati “Obama17” izlepljeni su širom Pariza.

Na internetu postoji i sajt posvećen tome na kojem se navodi:

“Barak Obama ima najbolju biografiju na svetu za taj posao. Da bismo pokrenuli šestu republiku želimo da zadamo veliki udar odabirom stranog predsednika na čelo naše lepe zemlje”.

Oni ističu da je cilj akcije i borba protiv ekstremnih desničarskih partija u zemlji.

“U vreme kada će Francuska masovno da glasa za ekstremnu desnicu i dalje možemo da planeti damo lekciju u demokratiji ako izaberemo stranca za francuskog predsednika”, navodi se u kampanji.

Prva runda predsedničkih izbora u Francuskoj biće održana 23. aprila. Ukoliko nijedan kandidat ne bude imao veliku većinu borba dva najbolja kandidata biće održana 7. maja.

Barak Obama je bio 44. predsednik SAD, na funkciji je bio od 2009. do 2017. godine. U Belu kuću je ušao nakon Džordža Buša, a nasledio ga je Donald Tramp.

Nakon dva mandata u Vašingtonu deluje da politika Baraku Obami nije u prvom planu, to barem pokazuju njegove slike sa odmora na koji je otišao sa milijarderom Ričardom Brensonom.