Odigrana predstava “Sofijin svet” za najmlađe u Goraždevcu i Suvom Grlu.

U okviru projekta „Svako dete u enklavi ima dan kulture“, glumci Maja Lukić i Vladimir Paunović odigrali su predstavu “Sofijin svet”,  za mališane iz Goraždevca, Crkoleza, Suvog Grla i Banje.

Predstava „Sofijin svet“ na zanimljiv način najmlađim gledaocima ukazuje na probleme koji ugrožavaju planetu zemlju, koji su nastali ljudskom nepažnjom prema životnoj sredini. Glumci su imali odličnu interakciju sa decom koja u svojim sredinama nemaju priliku da stalno posećuju pozorište.

Deci koja su bila na predstavi ostala je poruka da treba da čuvaju svoju životnu sredinu i izvore energije kažu za radio Goraždevac Miljan Dašić, Stefana Petrović i Novak Portić.

Glumci Maja Lukić i Vladimir Paunović kažu da je najmlađa publika na Kosovu i Metohiji mnogo bolja od one u Beogradu, jer pokazuje više želje da komunicira tokom predstave.

“Igrati ovde je iskreno slađe. Ovde deca više učestvuju, deca u Beogradu su naviknuta na svakave vrste luksuza i onda ih mrzi da učestvuju I oni idu u pozorište svaku drugu nedelju i navikli sun a svaku vrstu pažnje i dečije repertoire. Ovde je nekako slađe igrati zato što je deci stalo i posvećuju više pažnje i koncentracije na predstavu”, kaže za radio Goraždevac glumica Maja Lukić.

“Ja sam koliko-toliko srećan što mogu barem da nasmejem ovu decu ovde, vi znate u svakom slučaju kakvi su uslovi ovde. Ja sam na Kosovu bio posle rata od prilike 2007. godine kada je situacija bila dosta, dosta gora. Tada smo od Merdara do Gračanice imali pratnju, dok je danas vozimo bez nje”, kaže za radio Goraždevac Vladimir Paunović, koji u predstavi glumi kovna.

Svetlana Aleksić iz Doma kulture Gračanica kaže za radio Goraždevac da se ova institucija trudi da pruži deci u izolovanim sredinama sve ono što imaju deca u Gračanici ali da to uvek nije tako lako. “Jedan ovakav projekat osmislio je Dom kulture Gračanica, radnici na čelu sa direktorom Živojinom Rakočevićem. Nama je bio cilj da obiđemo sve te enklave koje su, da kažem, odsečene od sveta. Gračanica i Goraždevcac ili Orahovac nikada ne može biti isto. Mi u Gračanici se trudimo da pružimo sve i deca u Gračanici imaju sve što se tiče kulture. Bio nam je za cilj da uradimo jedan projekat koji se zove  Svako dete u enklavi ima dan kulture i da obiđemo sva mesta”, kaže Aleksić.

Projekat „Svako dete u enklavi ima dan kulture“, se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u organizaciji Doma kulture Gračanica i beogradskog dramskog pozorišta. Osim Goraždevca i Suvog Grla predstava “Sofijin cvet” igraće se sutra u Pasjanu i Partešu.