Sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje, Haradinaj na slobodi

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske. Nije dato obrazloženje odluke. Lider Alijanse za budućnost Kosova poručuje da je bitka dobijena i da se nada povratku na Kosovo još danas. Aleksandar Vučić zakazao posebnu sednicu Vlade Srbije.

Sud, međutim, nije saopštio obrazloženje svoje odluke zbog čega nije saglasan sa izručenjem Haradinaja, odnosno koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni.

Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je zakazana za 11 sati.

Francuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.

Odluka suda bivšeg kosovskog premijera u sudnici je dočekana aplauzom, a nakon izlaska iz suda Haradinaj, koji je sada lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, je izjavio da je to “pobeda Albanaca”.

“Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno”, rekao je Haradinaj.

Njegova supruga Anita je rekla da je “pravda spora, ali dostižna”. “Pobedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovde na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda da je rat OVK bio opravdan”, rekla je Anita Hardinaj, preneo je portal Lajmi.

Nakon odluke suda, Haradinaj slobodno može da napusti Francusku, a Srbija nema pravo na žalbu.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosmetu u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.