Bogdanu Mitroviću 30 dana pritvora

Sedamdesetčetvorogodišnjem Bogdanu Mitroviću, koji je u ponedelјak uhapšen u Mušutištu kod Suve Reke, danas je određen pritvor u trajanju od 30 dana, potvrđeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Iz iste kancelarije navode da će o ovom slučaju, s obzirom na to da je “reč o razrađenom modelu za ugružavanje ličnih i kolektivnih prava Srba na KiM”, informisati najviše predstavnike EU u Briselu, čija je misija, dodaju, odgovorna za uspostavlјanje vladavine prava na Kosovu. Odlukom o pritvoru “pokrijnsko pravosuđe priklјučilo se kampanji zastrašivanja srpskog naroda i još jednom je potvrdilo da nije spremno i doraslo da samostalno deli pravdu” – ocenjuju.

Dodaju i da je odmah po hapšenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila zvaničnim kanalima “najoštriji protest međunarodnim misijama i organizacijama u pokrajini”, upozorivši da su optužnice za navodne ratne zločine “godinama instrument kojim se vrši opstrukcija povratka interno raselјenih lica, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška”.

“Od međunarodnih instanci, pre svega EULEX-a, zatraženo je da preduzmu mere kako bi se sprečilo da progon i meltretiranje nevinog čoveka budu nastavlјeni uprkos sasvim jasnim indicijama da je ovde reč o političkoj i kriminalnoj instrumentalizaciji pravosuđa,” dodaju.

Mitrović je uhapšen tokom posete Mušutištu, a bio je u grupi raseljenih koji su na Veliku Gospojinu boravili u ovom mestu kod porušene crkve. Njemu se stavljaju na teret teškra krivična i dela ratnog zločina.

Kako su mediji preneli, Mitrović je i tokom prethodnih godina posećivao Mušutište, ali nikada ranije nije privođen. Bio je i, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, član radne grupe za povratak raselјenih lica i međuetnički dijalog sa Albancima u opštini Suva Reka.