Blagoje Zuvić iz Dragoljevca: godinu dana od povratka niko na vrata da pokuca [VIDEO]

Na putu od Đurakovca prema Istoku nalazi se povratničko selo Donji Dragoljevac gde smo osim samih povratnika u domu Blagoja Zuvića zatekli mehanizaciju koja rasčišćava poslednje ostatke šuta starih porušenih kuća, kraj kojih su iznikle nove, ali i otpada koji je nastao dok je ova porodica dane provodila u raseljeništvu. Blagoje Zuvić vratio se u ovo selo sa sinom, snajkom i unučetom maja 2017. godine, žive u kući koju im je napravila Vlada Kosova.

„Živim sa snahom unučetom i sinom uvek smo nas četiri-pet tu, dali su nam samo dva kreveta ali šta da se radi. Ukupno imanja ovde imam četrnaest hektera ali trenutno koristim samo hektar placa, imao sam četiri kuće tri trospratne jednu plansku i ništa mi od kuća nije ostalo Eto, hvala Bogu kad se ovo čisti sada malo sam dobio volju za životom i ako da Bog da bude sve bolje“.

Kako kaže ovaj povratnik u poslednjih godinu dana niko od opštinskih predstavnika, niti ministastva za povratak i zajednice mu nije pokucao na vrata.

„Dolazila je Vinka (Radosavljević, načelnica okruga), sa severa su dolazili predstavnici Srpske liste a ostali slabo samo kada treba da se glasa“.

Prema Blagojevim rečima čišćenje dvorišta i okućnice organizovala je načelnica Pećkog upravnog okruga Vinka Radosavljević i predstavnici Srpske liste.

„Samo mogu da se zahvalim severu Kosova i tom velikom Srbinu, iz Srpske liste koji mi je pomogao za ovo čišćenje, ja mu ne znam ime ali moram da ga potražim da se zahvalim i do Boga mu hvala, jer da nije bilo njega sve bi ovo ostalo. Italijani su nam dolazili ovde bar pedeset puta, obećavali danas sutra ali nam niko nije pomogao ni jedan santimetar“.

Blagojeva snaha Nataša Zuvić kaže da je od dana povratka život u Donjem Dragoljevcu prilično težak i da se zahvaljuje svima koji su pomogli njihovim porodicama da ostanu. Ona se sa supruhom i detetom vratila u ovom selu prošle godine.

Prema rečima Blagoja Zuvića bezbednosnih problema nema ali ybog čestih pljački svoje mookultivatore i pokućstvo drže isključivo u kućama. U selu su se vratilo oko osam kuća i mi smo rešeni da ovde ostanemo, rekao je Zuvić za radio Goraždevac.