Manastir Budisavci: obeleženo Preobraženje uz prisustvo velikog broja vernika iz Metohije [VIDEO]

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

U Manastiru Budisavci kod Kline, uz prisustvo velikog broja vernika, obeležen je danasnji praznik.

Svetu liturgiju sluzio je otac Radeta Dončić sa sveštenstvom Parohije Pećke i igumanijom i monahinjama iz Manastira Pećka Patrijaršija i Budisavci.

Srednjovekovna svetinja u Metohiji, Manastir Budisavci o kome brine malobrojno sestrinstvo, opstaje u albanskom okruženju. Nekada je istoimeno selo imao tridesetak pravoslavnih domaćinstava. Sada su malobrojni Srbi na desetak kilometara od svetinje, koja je metoh Manastira Pećke patrijaršije

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – “Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte”.

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.