OSOJANE: Vladika Teodosije služio parastos stadalima tokom bombardovanja

Vladika Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je danas u najvećem povratničkom selu Osojane Svetu arhijerejsku liturgiju a potom i parastos stradalima i poginulima tokom bombardovanja.

U Crkvi arhangela Gavrila u Osojanu, pred oko pedesetak prisutnih vernika-povratnika nakon liturgije i parastosa vladika Teodosije je u svojoj besedi naglasio važnost posta. “Ovaj dogadjaj nam braćo i sestre govori da je portrebno da imamo jaku veru i nadu u spasenje i u pomoć Božiju a isto tako potebno je da učinimo podvig i napor da bi došli do Gospoda, da se klonimo od zla i da činimo dobro, da imamo ljubavi u sebi, prema Bogu, prema bližnjima, da budemo milostivi… Nalazimo se u periodu velikog i časnog Posta, nama je upravo dato da se mi podvižavamo, da se uzdržavamo, da postimo, ne radi Boga, nije Bogu potrebno da mi ne jedemo, da postimo, nego je nama potrebno da bi se mi čineći tu malu žrtvu približili se Bogu”, rekao je vladika Teodosije u besedi.

Neki od prisutnih povratnika u izjavama za radio Goraždevac prisetili su se početka bombardovanja. Mnogi od njih su morali da napuste svoje domove nakon završetka rata, a neka sećanja nikada ne izblede.

“Evo tačno pre 20 godina bilo je bombardovanje naše savezne države Jugoslavije, znači 1999. godine Srpski narod nije mogla veća nesreća da ga nadje nego što je rat i to protiv najačeg neprijatelja u svetu. Rat nikome ne donosi dobro a pogotovo nama koji smo napadnuti. Te 1999. godine smo napustili Osojane, to je bila najveća katastrofa koja je mogla da nas snadje. Tačno od prilike posle dve godine vratili smo se i hvala Bogu danas smo ovde”, rekao je za Radio Goraždevac Gojko Đurić, povratnik u Osojanu.

Gojko Đurić

“One 1999. godine kada je bilo bombardovanje, tog dana kada je ovde bilo bombardovanje, ovde je bilo užasno, Osojane je pretrpelo ogromne gubitke, kako materijalno, tako i ljudski, zato što je u Osojanu i sav ovaj potez u brdu bombardovan od strane NATO avijacije. Tog dana svi su ljudi odavde bili sklonjeni, neki u podrumima neki razmešteni u drugim selima, sakriveni, to je bio jedan užasan dan i užasan period za nas Srbe ovde u Osojanskoj dolini”, kazao je Milovan Ostojić iz Osojana.

Milovan Ostojić

Povratničko selo Osojane najveća je povratnička sredina u kojoj su se nakon NATO bombardovanja i ulaska NATO snaga na Kosovo vratili Srbi. U celoj Osojanskoj dolini u nekoliko sela danas živi oko šest stotina povratnika.