Sa današnjeg protetsta u Goraždevcu poručeno: sumnjamo na korupciju!

Stanovnici, Srbi iz Goraždevca, Albanci iz Počešća, Krstovca i svih ostalih sela još jednom su se okupili kako bi iskazali proetst povodom odlaganja hemijskog otpada od strane firme Swiss u lokalnom pogonu fabrike u Goraždevcu.

Predstavnik sela Krstovac Sokolj Đeferaj rekao je okupljenima da građani nemaju ništa lično protiv vlasnika firme koja je dopremila hemijski otpad i izrazio sumnju da se ovde radi o korupciji.

“Na osnovu ove dokumentacije koju posedujemo, mi sumnjamo da su dokumenta falcifikovana. Kod dežurnog javnog tužioca smo prijavili slučaj, gde je pokrenut proces. Takođe smo prijavili i u nadležno ministarstvo u Pristini. Mi tražimo da se ove materije izmeste sa ovog mesta, na neku drugu lokaciju i nasa obaveza je da izađemo na nenasilne proteste zajedno sa građanima svih ovih sela”, rekao je Đaferaj.

Prisutnima na današnjem protetstu i danas se obratio Miloš Dimitrijević predstavnik Srpske liste i privremenog organa u opštini Peć, i još jednom javno zatražio da se hemijski otpad pomeri sa ove lokacije.

“Tražimo i apelujemo na sve međunarodne snage da ulože mnogo više truda da izmeste ove opasne materije iz ove fabrike zbog nas i naše dece”, poručio je sa protesta Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog organa i Srpske liste za opštinu Peć.

On je građane upoznao da se danas povodom ovog problema u Prištini održao sasatanak između, kako je rekao, “kosovskih i međunarodnih predstavnika” i da će o svemu obavestiti građane.

“Pošto iz Peći nismo dobili (informaciju), ja vam odavde odgovorno tvrdim da ćemo da dobijemo informaciju šta se upravo desilo i kakava je ovo napravljen kriminal prema ovom narodu ovde gde živimo zajedno , jer smo stvorili dobar suživot sa svim komšijama i prijateljima”, rekao je Dimitrijević

Povodom ovog problema u ponedeljak u deset časova zakazan je sastanak sa predstavnicima nadleežnog ministastva za životnu sredinu, opštine, predstavnika sela koji protestuju i međunarodne zajednice.

Video prilog sa protetsta