Nema dogovora o izmeštanju odpada iz fabrike “Sviss” u Goraždevcu.

Nakon danasnjeg sastanka izmedju predstavnika Kfora, Oebsa i osoblja iz ministrastva za zivotnu sredinu sa meštanima Goraždevca i ostalih Albasnkih sela koja se nalaze pored fabrike u Goradevcu nastavljen je protest ispred pogona fabrike Sviss.


Dogovora na stastanku nije bilo, iz Ministarstva za životnu sredinu smatraju da je sve uradjeno po propisima i da materijal koji je skladišten u fabrici nije opasan. Učesnici ovog sastanka nisu želeli da daju izajve za medije, osim predstavnika sela koja imaju problem. Miloš Dimitrijević predstavnik Srpke liste i predstavnik Goraždevca rekao je da će se protesti nastaviti i da nikakvog dogovora danas nije bilo.


“Mi smo danas razgovarali sa inspektorom iz Ministrastva koji je branio svoje stavove od tog rešenja koje je Ministrastvo donelo, to Ministrastvo je donelo veoma opasno i štetno rešenje gde se nijedan broj po katastarskoj parceli iz tog rešenja ne slašže sa ovom parcelom ovde, nego 20km dalje odavde. Ta greška je u KSF, ta greška je u Kforu koji su dali saglasnost, i koji je rekao danas predstavnik Kfora da ovaj materijal nije štetan. Mi smo na to odgovorili da je ovaj materijal štetan, za sve, za naše zdravlje i zdravlje naše dece. Oni se rekli da oni nisu sada nadležni da odmah donesu to rešenje, da će tamo da razmotre da razgovaraju i videćemo u narednom periodu šta će da se desi. Mi čisto sumnjamo kao gradjani, tražili smo mi gradjani da dovedemo eksperte i da ustanovimo činjenično stanje koliko su opasni ovi otpadi”, rekao je Miloš Dimitrijević.


Predstavnici traže da se materijal ukloni sa ove lokacije.


“Tražimo da se ukloni ovaj štetan materijal i tražimo rešenje koje je Opština Peć predložila da se taj otpad skladišti tamo gde je smeće, gde nema stanovnika, ljudstva koji žive, da se stavi to u nekom podrumu, zemlji, da to bude bezbedno a ne ovakov način da nas truju”, rekao je Dimitrijević.
Naredni protes zakazan je za četvrtak.