Stručni tim iz Šabca nadgleda podizanje prvih zasada jagoda u Goraždevcu

Užurbani radovi sprovode se na podizanju zasada jagoda u selu Goraždevac na imanjima sedam porodica koje su pristale da učestvuju u projektu koji sprovodi Grad Šabac, Peć i nekoliko ne-vladinih organizacija. Za korisnike je održan i trening u prostorijama NVO Syri i Vizionit u Peći.

Stručni tim iz Šabca boravi na terenu kako bi korisnici dobili poslednje savete tokom sadnje jagoda. Predstag Srdanović poljoprivredni inžinjer gradske uprave grada Šabca kaže da je situacija na terenu bolja od očekivane.

“Ovo je za pru priliku bolje nego što sam očekivao. Hvala Bogu postoji sistem za navodnjavanje, postoji sistem za navodnjavanje što je najvažnije ovde jer sam već primetio da postoji stvarno izuzetno interesovanje, izuzetanb prostor evo i oko nas postoji za širenje proizvodnje o kojoj smo pričali. Tako da nadam se da ovih dana kad bude posađeno sve ići svojim tokom a kao što sam rekao i ranije bićemo non stop u kontaktu i tu proizvodnju ćemo ispratiti do kraja”, izjavio je za Radio Goraždevac Srdanović.

Pred stadnju jagoda održan je i trening na kome su učestvovale porodice iz srpske i albanske zajednice. Porodice iz Goraždevca koje je finansijski podržao grad Šabac, kažu da mnogi nisu verovali u uspeh ali da su oni optimisti.

“Mi smo ovde počeli jedan pilot projekat, teško je to išlo i preteško. Bilo je možda i sa neke strane i sa podsmehom, niko nije verovao, počeli smo nadamo se uspehu”, kaže Srboljub Dakić iz Goraždevca.

“Ove godine treba da se zasadi pša ćemo da vidimo sledeće godine u koliko prodaja bude dobra a na ovako manjoj površini je, trebalo bi da se isplati više nego kukuruz i pšenica”, kaže Mladen Stevanović koji sa suprugom i četvoro dece živu i Goraždevcu.

Na početku ovakvog posla javljaju se i početničke greške. Tim iz Šabca je ovih dana svakodnevno na terenu a predsrag srdanović kaže da se takve greške otklanjaju u hodu.

“Ima određenih nedostataka ali se ti nedostaci mogu otkloniti u hodu, znači nisu katastrofalni, nije ništa strašno. To su određene nijanse koje u svakoj proizvodnji postoje i ovo je spremno za sadnju”, zaključuje Predrag Srdanović.

Poljoprivrednike iz sela Lodja finansijski će podržati Opština Peć. Egzon Šalja koji se dugo godina već bavi proizvodnjoim jagoda, kaže da je ovo posao koji donosi siguran dohodak.

“Sa podrškom Opštine Peć i Syri Vizionit počeli smo da sadimo novih četrdeset ari i da širimo kapacitete. Mi se njima zahvaljujemo na podršci”, rekao je Šalja.

Abedin Imami iz NVO Syri i Vizionit posreduje u ovom projektu saradnje opštine Peć i grada Šabca. Iz te saradnje došlo se do konkretnih aktivnosti.

“Došlo se do zaključka da se ovde prenese iskustvo iz Šabca, gde se proizvodnja jagoda sprovodi na visokom nivou i na velikim površinama”, kaže Imami.

Prve površine od oko tri hektara zasada jagoda privodi se kraju. Finansijsku podršku za porodice u Goraždevcu obezbedio je Grad Šabac u iznosu od deset hiljada evra, istim iznosom Grad Peć je podržao porodice iz albanske zajednice, dok je celokupnu opremu obezbedila austrijska organizacija Diakonie. Proces podržava i NVO Szri i Vizionit iz Peći.

Video prilog