Princ Filip Karađorđević pridružio se kampanji protiv MHE

Princ Filip Karađorđević pridružio se mnogobrojnim javnim ličnostima koje se protive izgradnji Mini hidro centrala.

U proteklom periodu smo se na Balkanu suočili sa uništavanjem rečnih tokova i izgradnjom mini hidroelektrana, i taj proces je poprimio razmere katastrofe. Poslednje vesti koje dobijamo sa Šar-planine govore da se u Nacionalnom parku grade MHE i da se devastira jedna od najlepših planina Balkana. Razmera radova, koji uništavaju izvore, potoke, rečice i reku Lepenac preti da ovaj prostor pretvori u mesto na kom se dogodila ekološka katastrofa, napisao je princ Filip na svom Fejsbuk nalogu.

On se osvrnuo na opstanak u sirinjićkoj župi gde je srpska zajednica najviše ugrožena i a od nadležnih zatražio da preduzmu neophodne korake kada je ovaj problem u pitanju.

„Moramo biti svesni da je opstanak autentičnog lokalnog srpskog stanovništva u ovom delu Kosova i Metohije, nakon sukoba 1999. godine ostvaren uz teške žrtve i veliku ljubav prema zavičaju. Stanovništvo Sirinićke župe, Srbi i Albanci, već pet godina dele istu muku i ujedinjeno i složno se bore protiv izgradnje MHE. Sama ta činjenica je dodatni motiv i poruka, koja čuva zajednički život i zajedničke vrednosti. Heophodno je da hitno i bez odlaganja lokalne vlasti Opštine Štrpce, nadležne kosovske institucije i vlasti Republike Srbije obustave radove i uništavanje jedne od najlepših planina Balkana, devastaciju Nacionalnog parka“, napisao je princ Filip Karađorđević.